Dijete i prvi digitalni uređaj (Epizoda 2)

Prvi digitalni uređaj u rukama djeteta, htjeli to i ne, nije više stvar izbora, već pitanje vremena. Roditelji danas u modernom svijetu jednostavno nemaju izbora da uz konstantan priliv tehnologije drže svoje dijete podalje od pametnih telefona, tableta ili računara. Zbog toga, prije ili kasnije, dijete će biti izloženo ovim uređajima i postavlja se pitanje kada je pravo doba da budu upoznati sa ovim digitalnim uređajima i kako?

Prvi digitalni uređaj

Dijete i prvi digitalni uređaj; Source: Bing Image Creator

Izlaganje digitalnim uređajima ustvari počinje mnogo prije rođenja djeteta u današnjem digitalnom svijetu. Sami roditelji su toliko uključeni u korištenje digitalnih uređaja, da im je skoro nemoguće da ih prestanu koristiti. Digitalni uređaji danas igraju regulatornu ulogu u životu roditelja, od buđenja alarmom, pa do njegovog odlaganja, digitalni uređaji su sa njima 24 sata bez prekida.

Nakon rođenja djeteta roditelji koriste digitalne uređaje (pametni telefoni i tableti) kada im treba pomoć da natjeraju svoje bebe da jedu hranu, jer se djeca prepuštaju gledanju video sadržaja i ne obraćaju pažnju na ishranu ili kada im treba malo slobodnog vremena, jer su djeca zauzeta igranjem igara na digitalnom uređaju, dok se svim silama trude da pređu na sljedeći nivo. Prema istraživanjima iz 2021. godine 42% djece do 10. godine života ima pametni telefon. Sa 12. godina godina 71%, a sa 14. godina 91% djece ima svoj telefon. Zbog toga se odgovorni roditelji često pitaju da li postoji kriterijum za korištenje digitalnih uređaja, kao što je punoljetnost za polaganje vozačkog ispita.

 

KADA JE VRIJEME?

Većina stručnjaka se slaže da dijete ne bi trebalo biti izloženo digitalnim tehnologijama prije svoje druge godine života, jer smatraju da je za malo dijete najbolje da provede vreme istražujući svet oko sebe i igrajući se stvarnim predmetima koje može da drži i osjeća. Aktivnosti zasnovane na digitalnim uređajima mogu spriječiti dijete da to uradi, čime se ograničavaju njegova iskustva u stvarnom svetu. Dakle, što duže roditelji budu čekali, to će biti bolje za dijete.

U suštini, neophodno je procijeniti i razmotriti nekoliko faktora prije donošenja odluke, kao što su starost i zrelost djeteta, kao i potencijalne prednosti i mane korištenja digitalnih uređaja. Stručnjaci sugerišu da je najbolje doba za uvođenje digitalnih uređaja u život djeteta period oko 10 do 11 godine života djeteta, jer je to doba kada su djeca sposobnija da razumiju posljedice svojih postupaka i mogu da podnesu veću odgovornost.

Kada roditelji odluče da upoznaju svoje dijete sa prvim digitalnim uređajem, preporučljivo je da to bude manje napredan uređaj kao što je tablet. Tableti su jeftini uređaji i nude roditeljima bolje kontrolisano okruženje, omogućavajući im da parate upotrebu uređaja od strane svog djeteta i na taj način čuvaju od neprikladnog sadržaja. Nakon toga, postepeno povećavati složenost digitalnih uređaja koje dijete koristi sa njegovim rastom i razvojem, kako bi se održao odgovoran i razuman pristup ovom problemu.

 

TEHNOLOŠKI UGOVOR

Iako sve zavisi od stila roditeljskog odgoja djeteta, roditelji mogu koristi neke preporuke kako bi svoju djecu zaštitili od neprikladnog i štetnog sadržaja. Tako da roditelji koji odluče da djecu upoznaju sa digitalnim tehnologijama u ranom uzrastu, trebalo bi da njihov fokus drže na visokokvalitetnom i edukativnom sadržaju koji će konzumirati zajedno sa njima pomažući im da razumiju to što gledaju.

Važno je izbjeći upotrebu digitalnih tehnologija kao sredstva za čuvanje djeteta, sredstvo koje će mu zaokupljajući pažnju, dati nešto slobodnog vremena roditeljima. Pored toga, za djecu predškolskog uzrasta (2 do 5 godina), roditelji trebaju razmotriti ograničenje upotrebe uređaja na sat vremena dnevno, uz obavezno zajedničko konzumiranje digitalnog sadržaja kako bi dijete vodili kroz proces usvajanja novih informacija.

Kada dijete dostigne osnovnu školu (6 do 10 godina), možda je trenutak da roditelji razmisle i djetetu dozvoliti malo više vremena za korištenje digitalnih uređaja. Međutim, ovo je i period kada su djeca sklona da postanu više vezana, možda i opsjednuta upotrebom digitalnih tehnologija. Zbog ove negativne tendencije je ključno postaviti neka osnovna pravila prije nego što negativni obrasci ispolje.

Digitalnu ugovor

Tehnološki ugovor; Source: Bing Image Creator

U ovakvoj situaciji je savjet roditeljima da sa djecom sklope tehnološki ugovor, kako bi djeci olakšali i dali doznanja šta se od njih očekuje i koje su posljedice kršenja pravila. Ovaj ugovor omogućava roditeljima i djeci da se postavi okvir za korištenje uređaja u porodičnom domu u zavisnosti od vremena i situacija. U zavisnosti o kojem se digitalnom uređaju radi (tablet, pametni telefon ili računar), ugovor bi trebalo da zadrži četiri zajedničke tačke:

Novac.

Za nabavku digitalnog uređaja potrebna je određena suma novca. Tablet košta oko €250, pa i više, pa postavljanje očekivanja sa tehnološkim ugovorom o “iznajmljivanju” uređaja može biti odlična prilika da se djeca namjenski zalažu za nove aplikacije ili da namjenski konzumiraju sadržaj i razviju osjećaj odgovornosti i vlasništva nad uređajem.

Vrijeme.

Vremenski rokovi trebaju jasno biti navedeni u ugovoru i usaglašeni sa djetetom u razumnim granicama korištenja uređaja. Definisanje vremenskih ograničenja za korištenje digitalnih uređaja je odličan način da roditelji riješe sve sporove oko korištenja uređaja u posljednjem trenutku. Takođe, ovdje se može definisati vrijeme za obrok bez digitalnih uređaja ili vrijeme za spavanje.

Društveni odnosi.

Tehnologija može biti odličan način za spajanje ljudi, ali ne na račun zdravih društvenih odnosa koji su potrebni djeci u razvoju. U ugovoru bi trebalo da stoji pravilo koje se odnosi na odziv za ličnom komunikacijom dok je digitalni uređaj u upotrebi. Tražeći od djeteta da odloži digitalni uređaj dok se nalazi u društvu drugih ljudi koji ga ne koriste, omogućava roditeljima da postave zdravo okruženje za uspostavljanje ličnih odnosa čak i kada ne postoji vremensko ograničenje za korištenje uređaja.

Digitalni sadržaj.

U digitalnom prostoru postoji mnogo vrsta sadržaj od kojih neke nisu prikladne da ih dijete konzumira. Roditeljima se preporučuje upotreba aplikacija za roditeljski nadzor – bilo besplatnih koje obično dolaze integrisane uz digitalne uređaji i one koje se plaćaju, kako bi mogli biti u toku sa aktivnostima djeteta i kako bi uz njihovu pomoć mogli ograničiti pristup neprimjerenom sadržaju za djecu.

Primjer tehnološkog ugovora možete preuzeti ovdje.

 

POZITIVNE STRANE DIGITALNIH TEHNOLOGIJA NA RAZVOJ DJETETA

Digitalni uređaji mogu poboljšati kreativnost djeteta i njegovu sposobnost rješavanja problema. To je moguće uz igranje raznih video igara koje od djece zahtijevaju da kritički razmišljaju i smišljaju inovativna riješenja za prelazak na sljedeći nivo ili stvaranje projekta od nule kod djece mogu razviti kreativnost i sposobnost rješavanja problema. Istraživanja su pokazala da igranje video igara može poboljšati koordinaciju ruku i očiju, prostornu svjesnost i vještinu donošenja odluka. Ipak, veoma je važno da roditelji prate navike svog djeteta dok konzumira video igre i da obezbijede da one budu odgovarajuće za njegov uzrast, bez promocije nasilja i rizičnih ponašanja.

Pored video igra, digitalni uređaju omogućavaju pristup obilju obrazovnog sadržaja kao što su interaktivne lekcije i edukativni video. Ovaj obrazovni sadržaj može pomoći djeci da istraže svoja interesovanja i uče na nove i uzbudljive načine. Internet je pun iterativnih lekcija i edukativnih video zapisa koji im mogu podstaknuti ljubav prema učenju i i omogućiti im da slijede svoja interesovanja. Pomoću digitalnih uređaja, djeca mogu da istražuju nauku, istoriju ili umjetnost i uče sopstvenim tempom. Međutim, potreban je oprez roditelja koji moraju biti pažljivi sa izvorima obrazovnog sadržaja kako bi bili sigurni da su informacije koje djeca dobija tačne.

Digitalni uređaji mogu olakšati komunikaciju i socijalizaciju djece preko platformi društvenih medija i aplikacija za razmjenu poruka, posebno za onu djecu koja mogu biti stidljiva ili introvertna. Platforme društvenih medija i aplikacije za razmjenu poruka omogućavaju djeci da se povežu sa prijateljima i članovima porodice, bez obzira na njihovu fizičku lokaciju i to može biti dragocjeno sredstvo za izgradnju samopouzdanja i razvoj društvenih vještina. Kao i u svim ostalim situacijama kada je u pitanju upotreba digitalnih tehnologija, veoma je važno da roditelji prate aktivnosti svoga djeteta na društvenim medijima i aplikacijama za razmjenu poruka, kao i da ih nauče o opasnostima od digitalnog nasilja i digitalnih predatora.

 

NEGATIVNE STRANE DIGITALNIH TEHNOLOGIJA NA RAZVOJ DJETETA

Digitalni uređaji su postali sastavni dio modernog života, tako da u većini slučajeva djeca od druge godine života počinju da ih koriste. I pored pozitivnih efekata na razvoj djeteta, digitalni uređaji imaju potencijalno negativne uticaje koji se odnose na pretjeranu upotrebu što može uticati na fizičko, kognitivno i emocionalno blagostanje djece.

Jedan od značajnijih negativnih efekata pretjerane upotrebe digitalnih uređaja je njihov uticaj na san djeteta. Istraživanja su pokazala da plavo svjetlo koje emituju ekrani digitalnih uređaja može da poremeti biološki ritam tijela, što otežava djeci da zaspu. Ovo obično dovodi do niza negativnih pojava, kao što su umor, razdražljivost, poteškoće sa koncentracijom u školi i slično. Pored toga, djeca koja koriste digitalne uređaje pred spavanje imaju veću šansu da dožive noćne strahove, noćne more, kao i hodanje u snu.

Pretjeran upotreba digitalnih uređaja može uticati i na fizičko zdravlje djeteta. Djeca koja provode više sati koristeći digitalne uređaje mogu imati više problema sa pravilnim držanjem tijela, bolovima u leđima i druge mišićno-skeletne probleme. Pretjerana upotreba digitalnih uređaja može doprinijeti smanjenoj fizičkoj aktivnosti djeteta, što može povećati rizik od gojaznosti i drugih zdravstvenih problema vezanih za pretjerano mirovanje. Zato bi roditeljima trebalo biti veoma važno da podstiču fizičku aktivnost i igru na otvorenom kod svoje djece kako bi se suprotstavili njihovoj fizičkoj neaktivnosti.

Pretjerana upotreba digitalnih uređaja može dovesti do negativnih kognitivnih ishoda, kao što su lošiji akademski rezultati i pretjerano oslanjanje na tehnologiju. Istraživanja i u ovom slučaju pokazuju da djeca koja pretjerano koriste digitalne uređaje imaju lošije rezultate na standardizovanim testovima i imaju veću šansu da imaju probleme sa držanjem pažnje i memorijom. Takođe, preveliko oslanjanje na digitalne tehnologije može ograničiti sposobnost djeteta u rješavanju problema, kreativnom razmišljanju i efikasnoj komunikaciji.

Još jedan negativni efekat koji može izazvati pretjerana upotreba digitalnih uređaja kod djece, a koji se ne smije nikako zanemariti je uticaj na emocionalno zdravlje djeteta. Djeca koja pretjerano koriste digitalne uređaje mogu biti značajno izložena riziku od socijalnih i emocionalnih problema kao što su anksioznost, depresija i usamljenost. Pretjerana upotreba digitalnih uređaja takođe može dovesti do smanjivanja komunikacije licem u lice, što za posljedicu ima umanjenje sposobnosti djeteta da gradi i održava društvene odnose.

Negativne strane digitalnih tehnologija

Negativne strane digitalnih tehnologija na razvoj djeteta; Source: Bing Image Creator

RODITELJSKA ODGOVORNOSTI

Kada roditelji, uzimajući u obzir preporuke, odluče da je dijete spremno za prvi digitalni uređaj, oni imaju obavezu da zajedno sa djetetom koriste digitalne tehnologije i upoznaju svoje dijete sa najkorisnijim sadržajem. Posljedica te obaveze će biti bolje povezivanje sa djetetom kroz zajedničko uzbudljivo iskustvo smjenjivanja u video igrama ili zajedničkog čitanja na tabletu, što će dodatno zbližiti članove porodice i uz to obezbijediti da se digitalna tehnologija koristi na odgovoran način.

Iako uvijek treba biti naglasak na edukaciji djeteta, korištenje digitalne tehnologije ne mora uvijek da se odnosi na učenje. Mnoštvo digitalnog sadržaja, kao što su video igre, aplikacije ili edukativni video sadržaj, može da se kombinuje kroz učenje i zabavu stvarajući iskustva koja su zabavna za djecu, a istovremeno ispunjavaju roditeljske standarde vezane za edukaciju.

Pored toga, kako djeca rastu mijenjaju se, isto tako se mijenjaju i njihove aktivnosti i interesi. Grupe prijatelja, aplikacije koje upotrebljavaju i digitalna interesovanja mogu da se pomjeraju iz mjeseca u mjesec, kao i digitalna tehnologija koju koriste. Sadržaji u kome djeca danas uživaju i od kojeg imaju najviše koristi će se vjerovatno promijeniti, što će vjerovatno uticati na to kao će roditelji upravljati i nadgledati njihovu upotrebu digitalnih tehnologija. Bez obzira gdje to odvede roditelje i djecu, angažovanje roditelja je ključna ili možda reći nezamjenjiva garancija da djeca uživaju u zdravom i odgovornom odnosu sa digitalnom tehnologijom.

 

ZAKLJUČAK

Digitalni uređaji su sastavni dio moderne današnjice i imaju značajan uticaj na razvoj djece. Sa jedne strane digitalni uređaji omogućavaju konzumiranje edukativnog sadržaja i mogu podstaći kreativnost i vještine rješavanja problema, kao i olakšati komunikaciju i socijalizaciju kod djece. Gledajući sa negativne strane, pretjerana upotreba digitalnih uređaja može negativno uticati na san, fizički razvoj, kognitivne rezultate i emocionalno blagostanje kod djece. Zbog toga je na roditeljima da pronađu ravnotežu između korištenja digitalnih uređaja i drugih aktivnosti kao što su fizičko vježbanje, igra na otvorenom i komunikacija licem u lice.

Kada roditelji odluče da je vrijeme da svoje dijete upoznaju sa digitalnim uređajima, trebalo bi da u obzir uzmu preporuke stručnjaka, uzrast i nivo zrelosti djeteta i praćenjem ovih smjernica mogu polako povećavaju složenost digitalnih uređaja koje će djeca koristiti kako budu rastla. Uz to je veoma je važno da roditelji prate upotrebu digitalnih uređaja i tehnologija i da se uvjere da je sadržaj koji dijete konzumira primjeran njegovom uzrastu, tačan i pouzdan. Roditelji imaju još i obavezu da svoju djecu nauče o potencijalnim opasnostima od pretjerane upotrebe digitalnih uređaja, digitalnog nasilja i predatora.

Dakle, odgovorno korištenje digitalnih uređaja u svakodnevnom životu djeteta može mu donijeti ogromne koristi. To može promijeniti način na koji dijete razmišlja, uči, razumije i komunicira sa svojim okruženjem. Sa druge strane neodgovorno korištenje digitalnih uređaja može imati veoma štetan uticaj na mentalno i fizičko zdravlje djeteta. Pored toga, činjenica je da će se djeca mijenjati kako rastu, a mijenjaće se i tehnologija – to je jednostavno jedan čitav proces. Zbog toga je na roditeljima da prate osnovne smjernice, donose pravilne odluke, prate upotrebu digitalnih uređaja i tehnologija i zajedno uče i razgovaraju sa djetetom.

Djete i digitalne tehnologije Epizoda 1

Dijete i digitalne tehnologije (Epizoda 1)

Prvi digitalni uređaj

Dijete i roditeljski nadzor (Epizoda 3)

Možda vas interesuje i...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.