Dijete i digitalne tehnologije (Epizoda 1)

Odgajanje i usmjeravanje digitalno povezanog djeteta je jedan od najtežih izazova sa kojima se suočava svaki roditelj. “Šta moje dijete radi na Internetu?” često je pitanje koje roditelje drži budnima noću. Razlog za ovakvo pitanje i te kako postoji, jer svake godine uređaji postaju napredniji a svakom generacijom djeca postaju pametnija, pa je vrlo je vjerovatno da današnji tinejdžeri znaju mnogo više o različitim Internet platformama i njihovom funkcionisanju od svojih roditelja.

Djete i digitalne tehnologije Epizoda 1

Dijete i digitalne tehnologije (Epizoda 1); Source: Bing Image Creator

DIJETE I DIGITALNE TEHNOLOGIJE

Istraživanja pokazuju da tinejdžeri provode između 4 do 7 časova dnevno koristeći svoje pametne telefone, što predstavlja mnogo prostora za hodanje ulicama digitalnog prostora u svrhu zabave i istraživanja. Pronalaženje ravnoteže između vremena ispred ekrana i korisne upotrebe digitalnih uređaja konstantni je izazov za roditelje.

Sa jedne strane uređaj koji dijete upotrebljiva za pristup digitalnom svijetu je suštinski kanal koji ga povezuje sa sopstvenim identitetom, prihvatanjem od strane vršnjaka i emocionalnim blagostanjem. A sa druge strane taj isti uređaj je ulaz kroz koji mogu da uđu problemi kao što su digitalno nasilje, predatori, rizično ponašanje i borba za identitet u životu djeteta.

Pored toga, kako dijete raste mijenja se, tako se mijenjaju i njegove aktivnosti na mreži. Grupe prijatelja, aplikacije koje upotrebljava i digitalna interesovanja mogu da se pomjeraju iz mjeseca u mjesec. To pojedine roditelje dovodi do očaja i oni počinju da razmišljaju o zaštiti djeteta oduzimanje digitalnog pristupa djetetu, ali bi morali znati da to neće funkcionisati onako kako su zamislili i najvjerovatnije će imati suprotan efekat u današnjem svijetu u kojem sve više radimo, učimo i povezujemo se od kuće.

 

PRIJETNJE I OPASNOSTI

Dopuštanjem pristupa digitalnom svijetu, roditelji moraju znati da djeca postaju izložena svim vrstama prijetnji. Djeca se mogu suočiti sa zlonamjernim softverom, društvenim inžinjeringom, digitalnim nasiljem, prijetnjama koje neće praviti razliku između djece i odraslih osoba.

Zlonamjerni softver je konstantna prijetnja za sve korisnike Interneta koji se obično isporučuje na uređaj korisnika putem elektronske pošte (phishing), zlonamjernih oglasa, ranjivosti instaliranog softvera na uređaju i slično. Nakon dobijanja pristupa uređaju, zlonamjerni akteri mogu izvršiti krađu podatka sa uređaja, koristiti uređaj za špijuniranje ili za napada na druge korisnike, a da roditelji i pogotovo dijete toga nisu svjesni. Treba razumjeti da su djeca mnogo ranjivija na ovakve napade, jer nisu dovoljno oprezna i sve to gledaju kroz radoznalost i igru.

Zlonamjerni softver i sajber napadi nisu jedine prijetnje sa kojima se djeca susreću u digitalnom svijetu. Oni su izloženi i digitalnom nasilju preko Interneta od strane svojih vršnjaka, opasnosti od kontakta sa zlonamjernim strancima i mogućnosti pristupa neprikladnom sadržaju. Ipak, pored svega toga, najveći dio problema je što većina roditelja nije dovoljno upoznata sa opasnostima koje vrebaju iz digitalnog svijeta i zbog “mira u kući” djetetu jednostavno “gurnu” u ruke neki od digitalnih uređaja kako bi se dijete smirilo.

Djete, Prijetnje i opasnosti

Prijetnje i opasnosti; Source: Bing Image Creator

Međutim, zlonamjerni softver može izvršiti krađu svih podataka sa inficiranih uređaja koji mogu sadržavati povjerljive lične podatke koji se poslije mogu zloupotrijebiti. A pored toga, inficirani uređaj koji dijete koristi može se iskoristiti i za napad i na druge uređaj u domaćinstvu. U najboljem slučaju ovdje je riječ samo o finansijskom gubitku zbog usluge stručnog čišćenja uređaja od zlonamjernih prijetnji.

Roditelji bi takođe mogli imati i problema sa zakonom, u slučaju da se inficirani uređaji iskoriste za napad na druge korisnike, što je jedan od realnih scenarija kada zlonamjerni akteri preuzmu kontrolu nad uređajem. Nakon toga, procedura dokazivanja da je uređaj neovlašteno zloupotrijebljen može potrajati i koštati puno vremena i živaca – pa čak i novca.

Najveća opasnost je ipak psihološka trauma koju dijete može doživjeti. Ako je dijete izloženo digitalnom nasilju ili neprikladnom sadržaju, a još uvijek nije sazrelo do tačke kada može da razumije i traži pomoć, odnosno identifikuje razliku između stvarnog i lažnog to može imati štetan uticaj na njegov psihološki razvoj. To se obično manifestuje kroz ponašanje (dijete postane nasilno, tuče se), rizična ponašanja (konzumacija alkohola i cigareta), problemi sa spavanjem i pojavom pojačane tjeskobe (anksioznost).

 

KAKO ZAŠTITI DIJETE U DIGITALNOM SVIJETU?

Zbog svega navedenog, roditelji se aktivno moraju uključiti i baviti ovim problemom, kako bi zaštitili svoju djecu od prijetnji iz digitalnog svijeta, a to mogu učiniti fokusirajući se na tri ključne strategije:

Komunikacija.

Jedan od najvažnijih koraka koji roditelji možu uraditi je redovan razgovor sa djetetom o njegovom korištenju digitalnih tehnologija. Za to postoje dva razloga. Prvi je taj što se djetetu daje na znanje da su roditelji zainteresovani da čuje šta ono ima da kaže i stvara se povjerenje koje djetetu omogućava da obavijesti roditelje o svim rizicima i negativnim iskustvima sa kojim se suočava u digitalnom svijetu.

Drugi razlog je taj što otvara mogućnost da roditelji podignu svijest svoga djeteta o prijetnjama koje se nalaze u digitalnom prostoru, jer djeca možda još ne razumiju rizike koji predstavljaju digitalno nasilje, krađa identiteta, zlonamjerni softver i druge metode napada na korisnike u digitalnom prostoru. Informacije koje dobiju i usvoje od svojih roditelja mogu napraviti značajnu razliku u procesu njihovog odrastanja i upotrebi digitalnih tehnologija.

Monitoring.

Mogućnost praćenja aktivnosti djeteta uz pomoć namjenskih aplikacija može omogućiti roditeljima da zaštite svoje dijete bez previše uplitanja u njegovo svakodnevno korištenje digitalnih tehnologija. Aplikacije za roditeljski nadzor mogu roditeljima ponuditi odlične alate za nenametljivo praćenje aktivnosti djeteta u digitalnom prostoru.

Čak i pored dobre i redovne komunikacije sa djetetom o korištenju digitalnih tehnologija, aplikacija za roditeljski nadzor može biti važna, jer roditelju može omogućiti da uoči faktore rizika koje je dijete zaboravilo spomenuti ili nije znalo prepoznati.

Komunikacija sa djetetom

Kako zaštiti dijete u digitalnom svijetu?; Source: Bing Image Creator

Ograničenja.

Kombinovanjem strategije komunikacije i monitoringa, roditelji mogu koristiti razne aplikacije za ograničavanje pristupa rizičnim Internet stranicama i blokiranje neprikladnih ključnih riječi.

Dobra opcija ograničenja mogućnosti pristupa rizičnim Internet stranicama i blokiranje neprikladnih ključnih riječi u kućnom okruženju bi mogla biti kontaktiranje Internet pružaoca usluga koji imaju dodatne pakete roditeljske kontrole ili direktna podešavanja uz malo tehničkog znanja ili pomoći na kućnom ruteru.

Pojedini uređaji dolaze sa ugrađenim načinima korištenja, pa aktivacija roditeljske kontrole na pametnom telefonu može pomoći roditeljima da dijete bude zaštićeno i van kućne mreže. Pored toga i pojedini Internet servisi nude prilagođene verzije svojih usluga za djecu.

ZAKLJUČAK

Kada roditelji odluče da uvedu monitoring i ograničenja na uređaj ili uređaje koje dijete koristi, veoma je važno da dijete zna šta to roditelji rade i zašto to roditelji rade. Vrlo vjerovatno će doći do “pobune” i negodovanja, ali to će biti ništa u poređenju sa tim ako dijete kasnije samo otkrije da ga roditelji nadziru bez njegovog znanja.

U idealnoj situaciji, najbolje bi bilo da roditeljima nije potreban monitoring i ograničavanje djeteta u digitalnom prostoru, međutim to nije ni sadašnja, niti buduća realnost. Roditeljima ostaje da se svakodnevno prilagode novim izazovima, da uče i usavršavaju svoje roditeljske vještine odgajanja i usmjeravanja digitalno povezanog djeteta.

Roditelji moraju imati na umu da je prva i najvažnija opcija za digitalnu bezbjednost djeteta dosljedan i iskren razgovor. Tek nakon toga dolazi do upotrebe digitalnih tehnologija monitoringa i nadzora. Da, dijete će u početku da se žali i prigovara, ali mir koji će roditelji dobiti uvidom u digitalno putovanje svoga djeteta sigurno će biti sigurno vrijedan toga.

Prvi digitalni uređaj

Dijete i prvi digitalni uređaj (Epizoda 2)

Možda vas interesuje i...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.