Društveni mediji: Vrste i razlike (Epizoda 2)

Društveni mediji dolaze u različitim oblicima i nude različite usluge, pa u nastavku će biti navedeno nekoliko vrsta društvenih medija:

Društveni mediji: Vrste i razlike

Društveni Mediji: Vrste i razlike, Dizajn Saša Đurić

VRSTE DRUŠTVENIH MEDIJA

Društvene mreže

Ovo je vrsta društvenih medija koja se bavi dijeljenjem ideja, mišljenja i različitih sadržaja sa drugim korisnicima. Fokus društvenih mreža je obično na korisniku, odnosno na korisničkom profilu pomoću kojeg se povezuju korisnici sa sličnim interesovanjima. Primjeri društvenih mreža su Facebook, Twitter, LinkedIn

 

Mreže za dijeljenje medija

Ove je glavni fokus na sadržaju koji se dijeli – fotografije, članci, video snimci i razne druge vrste sadržaja između pratilaca i korisnika. Primjeri mreža za dijeljene su Instagram, YouTube, Snapchat...

 

Mreže za recenziju

Kod mreža za recenziju fokus je na reakciji korisnika kada su u pitanju proizvodi ili usluge. Korisnici na ovaj način jedni drugima pomažu pri odlučivanju gdje jesti, odsjesti ili kupovati. Primjeri mreža za recenziju su TripAdvisor, Google Reviews, Yelp

 

Mreže za vođenje sadržaja

Ova vrsta digitalnog medija omogućava korisnicima da jednostavno sačuvaju sadržaj koji smatraju inspirativnim ili korisnim. Mreže za vođenje sadržaja su veoma efikasne za angažovanje i podizanje savjesti kupaca o brendu i podizanja saobraćaja na Internet lokaciji. Primjeri mreža za vođenje sadržaja su Pinterest, Tumblr

 

Forumi za diskusiju

Forumi za diskusiju predstavljaju odličan način za komunikaciju između korisnika za istraživanje ideja, postavljanja pitanja iskusnijim korisnicima i povezivanje sa drugim korisnicima koji imaju slične interese. Primjeri foruma za diskusiju su Reddit, Quora, Digg

 

Mreže za blogovanje i objavljivanje

Mreže za blogovanje i objavljivanje su veoma dobri alati za korisnike koji žele da objavljuju korisne informacije o svojim proizvodima ili uslugama. Korištenjem optimizacije za pretraživače i upotrebe ključnih riječi, omogućavaju ciljnoj grupi korisnika da pronađu informacije o ovim proizvodima ili uslugama. Primjeri mreža za blogovanje i objavljivanje su WordPress, Wix, Medium

 

Ovdje je navedeno i objašnjeno nekoliko vrsta društvenih medija, ali njih ima mnogo više. Za svaku potrebu koju korisnici imaju prilikom dijeljena sadržaja i povezivanja sa drugim korisnicima, Internet će ponuditi riješenje. Korisnicima ostaje samo da malo istraže i sigurno će pronaći ono što traže.

 

RAZLIKE KOD DRUŠTVENIH MEDIJA

Sada kada znamo više o društvenim medijima, možemo govoriti o razlikama vezane za društvene medije, a posebno je potrebno pojasniti razlike između tradicionalnih i modernih pojmova. Tu treba uzeti u obzir i pojmove koji se često preklapanju jedni sa drugima zbog toga što imaju mnogo zajedničkih elemenata, ali se ipak razlikuju i zbog toga zbunjuju korisnike.

Tradicionalni mediji.

 Često se postavi pitanje da li tradicionalni mediji mogu da se klasifikuju kao društveni mediji? Tradicionalni mediji kao što su časopisi, radio stanice ili televizija se ne mogu smatrati društvenim medijima, bar ne u potpunosti. Razlika je u tome što tradicionalni mediji informaciju daju korisnicima jednosmjerno, ograničavajući korisnika kada je u pitanju njegovo mišljenje o toj informaciji. Sa druge strane, društveni mediji ne daju samo određenu informaciju korisnicima da je konzumiraju, već im dopuštaju interakciju sa pruženom informacijom kroz komentare ili ocjenjivanje. Ipak, postavljena granica između tradicionalnih i društvenih medija se polako briše evolucijom oba medija i vremenom bi mogla nestati.

 

Razlika između društvenih medija i društvenih mreža

Mnogi korisnici ne znaju razliku između društvenih medija i društvenih mreža i ove termine koriste naizmjenično kao da imaju isto značenje. Razlika postoji, iako je suptilna, pošto su društvene mreže potkategorija društvenih medija.

Kako bi se lakše napravila razlika između društvenih medija i društvenih mreža, fokus će biti stavljen na riječi mediji i mreže. Pojam mediji se odnosi na informaciju koja se dijeli, koja može biti članak, video snimak, slika, dokument, promjena statusa i slično. Mreže sa druge strane imaju vezu sa korisnicima i njihovim povezivanjem. Mreža korisnika može obuhvatati porodicu, rođake, prijatelje, kolege, poznanike, kupce, pa i kompletne strance.

Određena preklapanja zbunjuju korisnike, jer korisnik može objaviti informaciju iz domena medija (članak, video snimak, slika…) na društvenoj mreži kako bi došao do komentara i reakcija drugih korisnika, što je definisano kao djelovanje na društvenoj mreži. Sa druge strane na Internet platformi društvenih medija, korisnik može dati svoj glas određenoj informaciji kako bi pomogao drugim korisnicima, ali bez ikakve namjere da se poveže sa tim korisnicima i izgradi nekakav odnos.

Sad se konačno može reći da društveni mediji zahtijevaju društvene mreže za dijeljenje sadržaja sa korisnicima. Zbog toga su društvene mreže potkategorija društvenih medija i bazirane su na povezivanje korisnika, dok se društveni mediji fokusiraju samo na ono što je objavljeno i korišteno do strane korisnika.

 

Blogovi kao društveni mediji

Godinama unazad se postavlja pitanje da li su blogovi platforme društvenih medija. Mnogi korisnici pokušavaju da od blogova naprave samostalnu kategoriju, ali postoje argumenti protiv toga. Činjenica je da su blogovi jedan od najstarijih društvenih medija koji su dominirali Internetom mnogo prije pojave društvenih mreža. Ako pogledamo uobičajene karakteristike društvenih medija, kod blogova imamo lični korisnički nalog i dio rezervisan za komentare drugih korisnika na objavljeni sadržaj.

 

ZAKLJUČAK

Društveni mediji su svuda oko nas. Korisnici i poslovne organizacije svih veličina imaju potrebu da ih koriste kao kritični resurs za interakciju sa klijentima, dobijanje povratnih informacija i povećavanje svoje vidljivosti na Internetu. Kako bi se mogla napraviti uspješna strategija djelovanja potrebno je imati osnovno poznavanje navedenih vrsta i razlika. To može pomoći u odabiru odgovarajuće vrste društvenog medija za povećanje reputacije, vidljivosti i povećanja broja pratilaca.

social media

Društveni mediji: Uvod (Epizoda 1)

Društveni mediji: Dobre i loše strane

Društveni mediji: Dobre i loše strane (Epizoda 3)

Možda vas interesuje i...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.