Recite zbogom Windows 7 i Windows 8.1

Kao što je već ranije najavljeno, Windows 7 i Windows 8.1 operativni sistemi ostaju bez podrške.

windows-support

Recite zbogom Windows 7 i Windows 8.1; Dizajn Saša Đurić

Iako je podrška zvanično prestala još prije tri godine, kompanija Microsoft je omogućila poslovnim korisnicima još tri godine produžene plaćene podrške. Sada zvanično 10.01.2023. godine prestala je i produžena podrška za Windows 7 i Windows 8.1 operativne sisteme i od ovog datuma nema više sistemskih i sigurnosnih ažuriranja za njih.

 

Kraj podrške

Uređaji sa  Windows 7 i Windows 8.1 operativnim sistemima će i dalje nastaviti raditi, ali bez sigurnosnih ažuriranja, korisnici izlažu riziku svoje uređaji i mrežno okruženje u kojem oni rade. U slučaju da se otkriju sigurnosni propusti na ovim operativnim sistemima, zlonamjerni napadači mogu ih iskoristi, jer za njih neće biti biti sigurnosnih ispravki. Sa podrškom za ove operativne sisteme prestaju popularni proizvođači Internet pregledača, a više se neće biti ni ažuriranja za Microsoft 365 aplikacije na ovim sistemima.

 

Šta dalje?

Korisnici koji još uvijek koriste  Windows 7 i Windows 8.1 operativne sisteme bi trebalo da razmisle o nadogradnji o prelasku na Windows 11 ili na Windows 10 ako ne mogu zadovoljiti hardverske zahtjeve najnovijeg operativnog sistema kompanije Microsoft.

Ako se radi o starijem uređajima, prelazak na novije operativne sisteme kompanije Microsoft može biti izazov. U mnogim situacijama, stariji uređaji neće zadovoljiti sistemske zahtjeve Windows 11 operativnog sistema, a Windows 10 će raditi dosta sporije. U ovakvoj situaciji korisnici bi mogli razmisliti o prelasku na Linux operativni sistem koji je mnogo manje hardverski zahtjevan.

Možda vas interesuje i...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.