Google Chrome i ostali prestaju podržavati Windows 7

Nakon skoro tri godine od prestanka službene podrške za Windows 7, Google Chrome, Microsoft Edge i drugi Internet pregledači sada odustaju od podrške za ovaj operativni sistem.

google chrome i drugi

Google Chrome i ostali prestaju podržavati Windows 7; Desing by Saša Đurić

Google Chrome

 Iz kompanije Google je stigla potvrda da je verzija Chrome 109, zadnja verzija koja će podržavati Windows 7, Windows 8 i Windows 8.1 operativne sisteme i potvrđeno je da neće biti nikakvih ažuriranja, pa čak ni sigurnosnih ažuriranja za ovu i starije verzije. Od naredne verzije Chrome 110 korisnici će za instalaciju morati koristiti Windows 10 ili Windows 11 operativne sisteme.

 

Projekat Chromium

Projekat Chromium – softverska baza otvorenog kôda koja obezbjeđuje ogromnu većinu kôd za Google Chrome – je osnova i za mnoge druge Internet pregledače, pa će bez podrške kompanije Google koja održava većinu kôda i oni morati napustiti stare verzije Windows operativnih sistema, ako već nisu.

 

Microsoft Edge

Kompanija Microsoft je potvrdila da će verzija Edge 109 biti zadnja verzija koja će raditi na  Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012 i Windows Server 2012 R2 operativnim sistemima.

 

Vivaldi

Iz kompanije Vivaldi su rekli još u novembru da će pratiti plan podrške koji je objavio projekat Chromium. To znači da će verzija Internet pregledača Vivaldi 5.6 biti zadnja podržana na starim Windows operativnim sistemima.

 

Brave

Prateći najavu podrške kompanije Microsoft o prestanku podrške za Windows 7, Windows 8 i Windows 8.1 operativne sisteme i projekta Chromium, Internet pregledač Brave će od verzije 1.47.x zahtjevati Windows 10 ili Windows 11 operativne sisteme.

 

Firefox

Ovo je jedini moderni Internet pretraživač koji je dostupan na Windows operativnim sistemima, a nije baziran na projektu  Chromium. Kompanija Mozilla koja razvija ovaj Internet pretraživač se nije još izjasnila u vezi podrške za Windows 7, Windows 8 i Windows 8.1 operativne sisteme. Ipak, od verzije Firefox 100, potrebna je posebna softverska zakrpa da bi ovaj Internet pretraživač radio na Windows 7 operativnom sistemu.

Možda vas interesuje i...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.