Karantinski domeni: Nova Mozilla Firefox funkcionalnost

Karantinski domeni (eng. quarantined domains) je nova Mozilla Firefox funkcija koja blokira rizične dodatke dodataka na određenim Internet lokacijama. Ova funkcionalnost se bavi potencijalnom eksploatacijom ekosistema dodataka od strane zlonamjernih aktera.

Karantinski domeni kao funkcionalnost treba da poboljšaju Mozilla Firefox sposobnost da daljinski deaktivira pojedinačna proširenja koja mogu ugroziti privatnost i sigurnost korisnika. Važno je napomenuti da će se poruka upozorenja pojaviti u iskačućem prozoru dodatka, a ne na ikoni dodatka u trenutnoj implementaciji. Shodno tome, upozorenja neće biti prikazana ako je dodatak zakačen na traku sa alatkama. Funkcionalnost je dostupna od verzije Firefox 115.0.

 

Gašenje dodatka

Karantinske domene omogućavaju korisnicima da spriječe napada zlonamjernih aktera koji ciljaju određene domene, kada je u pitanju realna opasnost postojanja zlonamjernog dodatka koji još nije identifikovan.

 

“Uveli smo novu pozadinsku funkciju koja dozvoljava samo nekim dodacima koje nadgleda Mozilla da rade na određenim Internet lokacijama iz različitih razloga, uključujući bezbjednosne brige.”

 –  Mozilla

 

Zanimljivo je da ova promjena dolazi u trenutku kada je kompanija Mozilla osudila prijedlog za blokiranje Internet lokacija, zasnovanog na pretraživaču koji je iznijela Francuska, a koji bi zahtijevao od prodavaca pretraživača da uspostave mehanizme za obavezno blokiranje Internet lokacija koje se nalaze na listi koju je obezbijedila vlada radi suzbijanja Internet prevara.

 

Kritike

Treba napomenuti da se poruka upozorenja pojaviti u iskačućem prozoru dodatka, a ne na ikoni dodatka u trenutnoj implementaciji. Shodno tome, upozorenja neće biti prikazana ako je dodatak zakačen na traku sa alatkama. Ovo je izazvalo i neke kritike:

 

“Ispostavilo se da kada zakačite dodatak na traku sa alatkama, ono se više ne pojavljuje u iskačućem prozoru dodatka! Shodno tome, upozorenje o domenima u karantinu se više ne pojavljuje ni u iskačućem prozoru dodatka. U stvari, više ne postoji iskačući prozor dodatka: klikom na ikonu na traci sa alatkama dodatka jednostavno otvarate stranicu about:addons, koja nigdje ne prikazuje upozorenje o domenima u karantinu. Ovo je užasan dizajn korisničkog interfejsa za novu takozvanu “sigurnosnu” funkciju, tiho onemogućavanje dodatka, dok skriva upozorenje od korisnika.”

 Add-on developer Jeff Johnson

 

Kompanija Mozilla namjerava da poboljša korisničko iskustvo u budućim izdanjima kao bi korisnici imali veću kontrolu nad svojim podešavanjima dodataka. Korisnici mogu da onemoguće novu funkciju ako tako žele, tako što će ukucati “about:config” u adresnu traku i postaviti “extensions.quarantinedDomains.enabled” na netačno (eng. false).

Možda vas interesuje i...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.