Sistemi datoteka

Različiti operativni sistemi podržavaju različite sisteme datoteka (eng. file system), što može biti veoma zbunjujuće za običnog korisnika. To se posebno ističe kada je u pitanju kompatibilnost koja utiče na prenos podataka između različitih operativnih sistema.

Sistemi datoteka

Sistemi datoteka, Desing by Saša Đurić

Prvo treba krenuti od toga da različiti operativni sistemi na različite načine organizuju i čuvaju datoteke na uređajima za skladištenje. Svaki uređaj za skladištenje ima jednu ili više particija i svaka particija mora biti formatirana u nekom sistemu datoteka – što je ustvari proces koji jednostavno kreira prazan sistem datoteka izabranog tipa na uređaju.  Ovdje treba napraviti razliku između particije i sistema datoteka, jer to nije isto. Particija na uređaju za skladištenje je samo označeni prazan prostor, dok sistem datoteka određuje kako su datoteke raspoređene, organizovane, indeksirane i kako su meta-podaci povezani sa njima unutar tog praznog prostora.

SISTEMI DATOTEKA

Sam sistem datoteka je način odvajanja podataka na uređaju za skladištenje na individualne lokacije – datoteke. Ovo omogućava skladištenje informacija o uskladištenom podatku, kao što su ime, dozvole ili atributi. Sistem datoteka, također omogućava indeksiranje, odnosno pravljenje liste svih datoteka na uređaju za skladištenje. To kasnije koristi operativni sistem kako bi na jednom mjestu “vidio” šta se nalazi na uređaju, umjesto da traži datoteku po datoteku po čitavom uređaju za skladištenje. Na kraju, sistem datoteka omogućava podržanom operativnom sistemu da razumije ono što je uskladišteno na uređaju kako bi to mogao prikazati, otvoriti i snimiti po potrebi.

RAZLIKE

Sada dolazimo do problema – postoji više sistema datoteka i svaki od njih drugačije organizuje skladištenje datoteka. Neki su u tome brži, neki sporiji, neki imaju mogućnosti koje drugima nedostaju, jedni rade sa uređajima za skladištenje visokog kapaciteta, drugi sa malim prostorom za skladištenje. Neki od sistema datoteka su robusniji i otporniji na greške, dok drugi žrtvuju robusnost za dodatnu brzinu.

Apple, Linux i Microsoft razvojni timovi pored operativnih sistema, razvijaju i sisteme datoteka, tako da novi sistemi datoteka mogu biti brži, stabilniji, skalabilnije orijentisani ka uređajima visokog kapaciteta i imati više novih mogućnosti od starijih sistema datoteka.  Zbog toga se mnogo ulaže u razvoj sistema datoteka, a to može biti urađeno na mnogo načina.

disk struktura

Struktura diska; Desing by Saša Đurić

FORMATIRANJE SISTEMA DATOTEKA

Kao što je već rečeno, svaka particija se formatira u određenom sistemu datoteka. To se odvija prilično jednostavno, ako se radi unutar operativnog sistema, jer će on ponuditi sisteme datoteka koje podržava i nakon potvrde automatski završiti proces. Isto će se desiti i pri instalaciji operativnog sistema na uređaj. U toku procesa instalacije, u određenom trenutku korisnik će morati izabrati uređaj za skladištenje na koji će se instalirati operativni sistem i isti formatirati u podržanom sistemu datoteka za taj operativni sistem. Ovdje korisnici moraju obratiti pažnju da je veoma važno prije formatiranja korištenih uređaja za skladištenje, podatke na njima sačuvati na drugom mediju.

VRSTE SISTEMA DATOTEKA

U nastavku će biti navedeno nekoliko sistema datoteka sa kojim se obični korisnici mogu susresti:

 

File Allocation Table 32 (FAT32)

FAT32 je najstariji Windows sistem datoteka koji je još u upotrebi. Predstavljen je zajedno sa Windows 95 operativnim sistemom kao zamjena za stariji FAT16 sistem datoteka korišten u MS-DOS i Windows 3 sistemima. Zbog svoje starosti FAT32 je sam po sebi standard i novi kupljeni USB mediji će vjerovatno doći formatirani u FAT32 sistemu datoteka zbog kompatibilnosti u prenosu podataka. Starost, ipak ima svoju cijenu. Veličina dokumenta na FAT32 sistemu datoteka ne može biti veća od 4 GB – to je maksimum, a  particije formatirane u FAT32 sistemu datoteka moraju biti manje od 8 TB.

Kompatibilnost: Radi sa svim verzijama Windows, Mac, Linux verzijama operativnih sistema, konzola za igranje i skoro svim što ima USB priključak.

Ograničenja: Maksimalna veličina dokumenta je 4 GB, maksimalna veličina particije 8 TB.

Upotreba: Idealan za korištenje na prenosnim medijima gdje je potrebna velika kompatibilnost za različitim vrstama uređaja uz poštovanje navedenih ograničenja.

fat 32

FAT32 sistem datoteka; Desing by Saša Đurić

Extended File Allocation Table (exFAT)

exFAT sistem datoteka je predstavljen 2006. godine i optimizovan je za prenosne uređaje. Dizajniran je da bude lagan sistem datoteka poput FAT32, ali bez njegovih ograničenja i dodatnih mogućnosti kako kod NTFS sistema datoteka. To znači da exFAT podržava fajlove i particije velikih kapaciteta poput NTFS sistema datoteka, omogućavajući skladištenje dokumenata mnogo većih od 4 GB koliki je limit kod FAT32. Treba napomenuti da je exFAT manje kompatibilan od FAT32, ali da je više u upotrebi od NTFS sistema datoteka. Na primjer, Mac operativni sistem nudi samo opciju čitanja za NTFS sistema datoteka, dok je za exFAT sistem datoteka na Mac-u je moguće i čitati i upisivati podatke. Kada je u pitanju Linux operativni sistem, na pojedinim verzijama exFAT sistemu datoteka je moguće pristupiti samo instalacijom dodatnog softvera.

Kompatibilnost: Radi na svim modernim verzijama Windows i Mac operativnih sistema, dok je na Linux operativnom sistemu potrebno instalirati dodatni softver na starijim verzijama sistema.

Ograničenja: Ne postoje realna ograničenja veličine dokumenta ili particije.

Upotreba: exFAT sistem datoteka je pogodan za upotrebu kada treba izbjeći ograničenja veličine dokumenta i particije kod FAT32 i NTFS problem kompatibilnosti.

 

NT File System (NTFS)

NTFS je moderni sistem datoteka koji Windows operativni sistem danas podrazumijevano koristi, a prvi put se pojavio sa verzijom Windows XP operativnog sistema. Ograničenja ovog sistema datoteka po pitanju veličine dokumenta i particije su postavljenja teoretski visoko da ih veoma teško postići.

U ovaj sistem datoteka su dodate mogućnosti kojih nema u FAT32 i exFAT sistemima datoteka, kako što su: sigurnosne dozvole, dnevnik promjena za oporavak od grešaka, šifrovanje, ograničenje kvote kapaciteta i mnoge druge.

Uprkos svojim mnogobrojnim prednostima NTFS sistem datoteka muči problem kompatibilnosti. Sigurno će raditi sa svim modernim verzijama Windows operativnog sistema sve do verzije Windows XP, ali će biti ograničenja sa drugim operativnim sistemima. Mac će moći da pročita NTFS podatke iz ovog sistema datoteka, ali ne i da ih upiše. Neke verzije Linux operativnog sistema mogu imati mogućnost upisa u NTFS, a neke samo mogućnost čitanja podataka.

Kompatibilnost: Radi sa svim modernim verzijama Windows operativnog sistemima, ali se na Mac može koristiti samo za čitanje podataka, kao i kod pojedinih verzija Linux operativnog sistema.

Ograničenja: Nema realnih ograničenja veličine dokumenta ili particije.

Upotreba: Idealan za upotrebu na uređajima sa Windows operativnim sistemom i drugim uređajima za skladištenje koji će biti korišteni uz Windows operativni sistem.

NT File System

NTFS sistem datoteka, Desing by Saša Đurić

Mac OS Extended format (HFS+)

HFS+ je sistem datoteka objavljen 1998. godine od strane kompanije Apple Inc. predviđen da zamjeni njihov HFS sistem datoteka koji je već bio u upotrebi na Macintosh računarima i iPod muzičkim uređajima. Nova verzija je, u odnosu na prethodnu, izvršila optimizaciju iskorištenja dostupnog prostora i uvela podršku za velike datoteke.

Kompatibilnost: HFS+ je sistem datoteka podržavaju Mac OS X i MacOS sisteme od Mac OS 8.1 i novije u potpunosti, dok je kod Linux operativnih sistema moguće samo čitanje podataka.

Ograničenja: Veoma ograničena podrška za druge operativne sistem i biti će bez podrške od 6. februara 2040. godine.

Upotreba: Idealan za upotrebu na Mac uređajima i drugim uređajima za skladištenje koji će biti korišteni na Mac uređajima.

hfs+ vs apfs

Komparacija HSF+ i APFS sistema datoteka, Desing by Saša Đurić

Apple File System (APFS)

Objavljen 2017. godine, APFS se prvi put pojavio na MacOS Sierra operativnom sistemu. Nadogradnja operativnog sistema na ovaj novi sistem je podrazumijevala potpunu nadogradnju internog diska, što je značilo da nakon nadogradnje nema povratka. U početku ovaj sistem datoteka nije dobro prihvaćen, ali se ubrzo pokazao veoma moćnim za korisnike Mac uređaja. Jedna od odličnih stvari koji je ova sistem datoteka prezentovao je dijeljenje podataka između datoteka. To znači, da ako korisnik napravi kopiju datoteke velikog kapaciteta, kopija neće zauzeti više prostora – ako je video datoteka kapaciteta 1 GB, kopija i originalna datoteka će zajedno zauzeti samo 1 GB prostora – što se pokazalo veoma značajno za korisnike manjih SSD medija za skladištenje. Pored toga, pravljenje kopije datoteke bilo koje veličine na APFS sistemu datoteka se obavi za samo djelić sekunde.

Kompatibilnost: APFS sistem datoteka je dizajniran MacOS Sierra i novije operativne sisteme.

Ograničenja: Dizajniran samo za MacOS interne SSD medije i iOS uređaje. Nije pogodan za prenosive medije za skladištenje podataka. Na ostalim operativnim sistemima, uz određene softverske dodatke je moguće samo čitanje podataka.

Upotreba: MacOS Sierra 10.12.4, iOS 10.3, tvOS 10.2, watchOS 3.2 i novije verzije.

Linux ext2

Ext2 sistem datoteka, Desing by Saša Đurić

Ext2/Ext3/Ext4

Originalni extended file systemext je predstavljen 1992. godine i omogućavao je Linux operativnom sistemu da podrži nekoliko sistema datoteka unutar jednog sistema. Nakon toga dolazi do pojave novih verzija Ext2, Ext3 i Ext4 sistem datoteka. Ext2 sistem datoteka je stariji i nedostaju mu neke važne funkcionalnosti kao što je evidencija datoteka – ako prilikom upisivanja podatka dođe do nestanka struje ili se sistem sruši, ti podaci mogu biti izgubljeni. Ext3 sistem ispravlja nedostatke predhodnog, ali uz gubitak brzine. Ext4 sistem datoteka je moderniji i brži sistem datoteka, zastupljen kao podrazumijevani na svim novijim Linux distribucijama.

Kompatibilnost: Prvenstveno Linux distribucije, ali se može omogućiti čitanje i pisanje na Windows i Mac uređajima.

Ograničenja: Windows i Mac ne podržavaju ove sisteme datoteka i jedino je moguće čitanje i pisanje podataka na ovim operativnim sistemima uz instalaciju dodatnog softvera.

Upotreba: Razne Linux distribucije.

Liux ext4

Ext4 sistem datoteka, Desing by Saša Đurić

ZAKLJUČAK

Nakon svega navedenog, treba reći da ne postoji najbolji sistem datoteka koji će odgovarati svim korisnicima, ali možda ove smjernice možu poslužiti:

– ako se koristi Mac uređaj i ideja je dijeljenje podataka sa drugim korisnicima Mac uređaja putem prenosnih uređaja za skladištenje, onda je pravi izbor Mac OS Extended format (HFS+) sistem datoteka.

– ako se koristi Windows uređaj i ideja je dijeljenje podataka sa drugim korisnicima Windows uređaja putem prenosnih uređaja za skladištenje, onda je pravi izbor NTFS sistem datoteka.

– za dijeljenje između korisnika Mac, Linux i Windows uređaja pravi izbor je exFAT sistem datoteka.

Možda vas interesuje i...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.