Uskoro kraj podrške za Windows 7 i Windows 8.1 – šta dalje?

Kompanija Microsoft u skladu sa najavljenim planom prestaje da pruža podršku za Windows 7 i Windows 8.1 operativne sisteme 10.01.2023. godine, što znači da ovi operativni sistemi neće više dobijati sigurnosna ažuriranja. Pored toga i veći broj aplikacija, koje još uvijek rade na ovim operativnim sistemima, prestaju da se ažuriraju.

windows end of life

Kraj podrške, Desing by Saša Đurić

Prema podacima kompanije Statcounter koja prati statističke podatke upotrebe operativnih sistema, Windows 7 i Windows 8.1 operativni sistemi još uvijek se koriste u značajnom broju. Podaci pokazuju da je udio od 10,25% za Windows 7 i 2,53% za Windows 8.1 u mjesecu novembru 2022. godine, a to skoro u zbiru jednako ukupnom udjelu od 16,13% u korist najnovijeg operativnog sistema kompanije MicrosoftWindows 11.

 

Za korisnike koji još uvije koriste ove operativne sisteme i  pitaju se šta da rade, u nastavku slijedi nekoliko opcija:

Win7-Win8.1

Kraj podrške za Windows 7 i Windows 8.1; Image from Pixabay – Edit by Saša Đurić

Nastaviti koristiti Windows 7 i Windows 8.1

Za korisnike koji nastave koristiti ove operativne sisteme nakon 10.01.2023. godine, ništa se neće promijeniti – bar ne odmah. Međutim, ova opcija ima nekoliko nedostataka. Najozbiljniji nedostatak je to što ovi operativni sistemi nakon prestanka podrške neće više dobijati sigurnosna ažuriranja, a i većina popularnih aplikacija će se prestati ažurirati na ovim operativnim sistemima.

 

Prema najavama, to bi prvo mogli uradit proizvođači Internet pregledača, što znači da korisnici nakon određenog vremena neće moći da koriste određene stranice i usluge na Internetu. Dakle, korisnici koji nastave koristiti ove operativne sisteme mogu biti izloženi sigurnosnim rizicima i imati problema sa korištenjem Interneta kako vrijeme bude prolazilo.

win 10 upgrade

Windows 10 Upgarde; Image from Pixabay

Nadogradnja na Windows 10

Ovo je dostupna opcija za sve korisnike Windows 7 i Windows 8.1 operativnih sistema. U većini slučajeva, ako korisnik ima odgovarajuću licencu, može pokrenuti nadogradnju sa starim licencnim ključem na Windows 10 operativni sistem potpuno besplatno. Nakon što se završi proces nadogradnje na Windows 10, većina aplikacija i podešavanja bi trebalo biti sačuvano. Ipak, prije pokretanja procesa nadogradnje, obavezno sačuvati podatke.

 

Windows 10 operativni sistem je zvanično objavljen 2015. godine i imati će podršku do 2025. godine. Međutim, postoje ne provjerene glasine, da bi kompanija Microsoft mogla da produži ovaj period zbog velikog broja uređaja koji hardverski ne podržavaju Windows 11.

 

Ono što je sigurno, to je da nadogradnja ovih operativnih sistema na Windows 10 daje korisnicima podršku do oktobra 2025. godine. Ono što bi korisnike trenutno moglo brinuti kada je u pitanju Windows 10 su kontraverzne promjene koje je kompanija Microsoft napravila u pogledu privatnosti korisnika.

win11_install

Windows 11 Instalacija; Photo by Markus Spiske from Pexels – Edit by Saša Đurić

Nadogradnja na Windows 11

Kompanija Microsoft je promijenila sistemske zahtjeve za svoj novi operativni sistem Windows 11. To znači da uređaji koji sada pokreću Windows 7 i Windows 8.1, možda neće ispuniti uslove za instalaciju Windows 11 operativnog sistema. Korisnici koji razmatraju ovu opciju, prvo bi trebalo da izvrše provjeru da li njihov trenutni uređaj zadovoljava sve sistemske zahtjeve za Windows 11 operativni sistem.

 

Windows 11 je optimizovana verzija Windows operativnog sistemima sa nekoliko poboljšanja, posebno u pogledu podrške novih tehnologija. Nije teži za korištenje od Windows 10 operativnog sistema, donosi novi dizajn i približavanje filozofije funkcionisanja konkurenciji kao što su macOS, Android  i Chrome. Sa druge strane, došlo je i do uklanjanja nekih starih tehnologija i vizuelnih promjena pa će korisnici primijetiti da neke opcije na koje su navikli nisu više podržane. Može se reći da je Windows 11 u određenom smislu ograničenja verzija operativnog sistema u odnosu na prethodne.

Ubuntu

Ubuntu Desktop; Image by Monoar Rahman Rony from Pixabay – Edit by Saša Đurić

Prelazak na Linux

Ovo je razumna opcija, posebno za korisnike koji ne zadovoljavaju sistemske zahtjeve za Windows 11, a ne žele kupovati novi uređaj, jer danas postoji mnogo Linux distribucija koja zahtijevaju minimum znanja za korištenje.

 

Prelazak na Linux operativni sistem, sa jedne strane, je prilično zahtjevan zadatak, jer je potrebno sve podesiti iz početka. To podrazumijeva instalaciju operativnog sistema, aplikacija (od kojih neke neće biti podržane, pa je potrebno naći alternativne), a tu je i vremenski period potreban za prilagođavanje.

 

Sa druge strane, Linux operativni sistem se smatra sigurnijim sistemom, sistemom koji je orijentisan ka privatnosti korisnika i sigurno postoji Linux distribucija koja se može instalirati na hardver koji pokreće Windows 7 i Windows 8.1 operativne sisteme.

e-commerce

Kupovina novog uređaja; Image by 3D Animation Production Company from Pixabay

Kupovina novog uređaja

U određenom broju slučajeva, uređaji koji pokreću Windows 7 i Windows 8.1 operativne sisteme su prilično stari i neki korisnici se mogu odlučiti na kupovinu novog uređaja u ovoj situaciji. Izbor konfiguracije koja ispunjava sistemske zahtjeve za pokretanje Windows 10 ili Windows 11 operativnog sistema je očigledna opcija prilikom kupovine.

 

Ono na šta korisnici posebno trebaju obratiti pažnju prilikom kupovine novog uređaja je da, čak i ako kupe nov uređaj za Windows 10, to ne znači da će se na njega moći instalirati i Windows 11.

 

Sad je sve na korisnicima koji koriste Windows 7 i Windows 8.1, da naprave izbor sa kojim će morati da se nose nakon 10.01.2023. godine.

Možda vas interesuje i...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.