Zašto instalirati Linux na stari računar?

Ako razmišljate o bacanju starog računara, možda je Linux idealan način da starom računaru udahnete novi život.

linux-windows

Linux / Windows; Source: Wallpapercave

Za one koji su u nedoumici evo nekoliko razloga zašto je dobro koristiti Linux operativni sistem na starom računaru:

Lagane distribucije odlično rade na starijim računarima

Minimalističke Linux distribucije odlično rade na računarima sa malo memorije i slabijim procesorima za razliku od modernih verzija Windows operativnog sistema koje se veoma teško pokreću na takvim konfiguracijama. Kompanija Microsoft je neznatno promijenila sistemske zahtjeve u zadnjim verzijama svog operativnog sistema, ali zahtjev za TMP 2.0 modulom za Windows 11 će diskvalifikovati mnoge računare za nadogradnju, iako ispunjavaju sve uslove osim TMP modula.

 

Linux podržava računare koje drugi ne podržavaju

Kompanije Microsoft i Apple nude podršku za operativne sisteme na duži vremenski period, ali u trenutku kad taj period prođe, korisnici moraju nadograditi računar, nadograditi sistem ili promijeniti sistem u potpunosti. U ovakvoj situaciji, dobro je znati da su Linux operativni sistemi više orijentisan ka zajednici korisnika, nego komercijalnoj upotrebi. Zbog toga, Linux distribucije imaju tendenciju da podržavaju starije računare što duži period.

 

Linux računar kao rezerva

Čak i u situaciji da se kupi noviji i moćniji računar, stari račuar sa Linux operativnim sistemom se može sasvim savršeno koristiti za pretraživanje Interneta, čitanje elektronske pošte, slušanje muzike i slično.

 

Duži životni vijek starog računara

Linux distribucije onemogućavaju da se životni vijek korištenja računara znatno produži i izbjegne kupovina novog. Ako imate stari računar, mogli bi biti iznenađeni izborom Linux distribucija koje je moguće pokrenuti na njemu.

 

Najbolje minimalističke Linux distribucije

U nastavku će biti navedeno nekoliko Linux distribucija koje su pogodne za instalaciju na stare računare:

bionicpup64os

Puppy Linux Bionicpup64; Source: Puppy Linux Screenshots

Puppy Linux. Dolazi u 32/64 bitnoj verziji i moguće ga je instalirati i na ARM uređaje kao što je Raspberry Pi. Pojavio se 2003. godine i pozicionirao se u porodici Linux distribucija sa minimalnim zahtjevima sa fokusom na laku upotrebu i instalaciju.

Minimalni sistemski zahtjevi:

RAM: 300 MB

Procesor: Pentium 900 MHz

Prostor za skladište: manje od 300 MB HDD (može se instalirati i na USB).

Tiny Core

Tiny Core Linux; Source: Screen Shots – Tiny Core Linux

Tiny Core. Ako vam se sistemski zahtjevi Puppy Linux operativnog sistema čini dosta niskim, od trebate vidjeti sistemske zahtjeve Tiny Core operativnog sistema. Zbog male veličine sistema, korisnici dobijaju samo minimum da bi se prikazalo grafičko okruženje radne površine. Ipak, korisnici će dobiti dovoljno softvera da mogu završiti skoro sve osnovne potrebe korištenja računara.

Minimalni sistemski zahtjevi:

RAM: 64 MB

Procesor: Pentium 2 i noviji

Prostor za skladište: manje od 16 MB (da samo 16 MB).

Linux Lite. Ovo je Linux distribucija bazirana na Debian i Ubuntu Linux sistemima. Ovo je idealna distribucija za one koji prelaze sa Windows operativnog sistema na Linux, jer korisnicima daje sve što im treba za novi početak.

Minimalni sistemski zahtjevi:

RAM: 512 MB

Procesor: 700 MHz

Prostor za skladište: najmanje 8 GB

Monitor: Rezolucija 1024 x 768

antix linux

Antix Linux; Source: Distrowatch.com

AntiX. Veoma brza i lagana Linux distribucija bazirana na Debian Linux sistemu. Pokreće se veoma brzo na slabijim računarskim konfiguracijama, ali sa malim brojem pratećih aplikacija.

Minimalni sistemski zahtjevi:

RAM: 256 MB

Procesor: Pentium 2

Prostor za skladište: 5 GB

Peppermint Linux

Peppermint OS; Source: Screenshots – Peppermint OS

Peppermint OS. Ovo je brza i stabilna Linux distribucija bazirana na Debian i Devuan Linux sistemima, koja dolazi sa izvornim aplikacijama i tradicionalnim grafičkim okruženjem. Originalno napravljen sa jedinstvenim pristupom hibridnog okruženja koje integriše lokalne i aplikacije u Oblaku.

Minimalni sistemski zahtjevi:

RAM: 1 GB

Procesor: x86 Intel baziran procesor

Prostor za skladište: 5 GB

 

Lista Linux distribucija sa minimalnim zahtjevima za instalaciju na uređaj je veoma velika i ovdje su navedene samo neke od njih. U zavisnosti od karakteristika starog računara i potreba korisnika, zavisiti će i koja će Linux distribucija biti instalirana.

Možda vas interesuje i...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.