Nekoliko Windows 10 verzija ima BlueScreen problem

Nekoliko Windows 10 verzija ima problem sa greškom plavog ekrana smrti (eng. Blue Screen of Death – BSOD) potvrdila je kompanija Microsoft u subotu. Verzije Windows 10 koje su pogođene ovim problem su: 22H2, 21H2, 21H1 i 20H2.

BSOD On Windows 10

Image by Photo Mix from Pixabay; Edit by Saša Đurić

Kompanija Microsoft je objavila da Windows 11, Windows Server i Windows Enterprise LTSC i LTSB verzije nemaju ovaj problem.

Nakon instalacije ažuriranja KB5021233, neki uređaji mogu da pokažu grešku (0xc000021a) uz plavi ekran smrti stoji u izjavi kompanije. Problem je uzrokovan ne podudaranjem verzija datoteka i utiče na hidparse.sys datoteku koja se nalazi lokaciji c:/windows/system32 i c:/windows/system32/drivers.

Privremeno riješenje

Kompanija Microsoft je objavila privremeno riješenje za pogođene uređaje, ali ono zahtjeva pokretanje Windows okruženja za oporavak (eng. Windows Recovery Environment). Prvi korak za ulazak u ovo okruženje neće biti potreban na uređajima koji su nakon plavog ekrana smrti sami startovali okruženje za oporavak.

 

U suprotnom, korisnik u ovo okruženje može ući na nekoliko načina. Jedan od načina je da prije klika na opciju Restart u meniju Shutdown, korisnik drži potopljenu tipku Shift i tek onda klikne na Restart uređaja. Drugi način je proći kroz sljedeće opcije Start > Settings > Update & Security > Recovery i onda izabrati Restart kroz opciju Advanced startup.

 

Nakon pokretanja okruženja za oporavak, potrebno je uraditi sljedeće korake:

  1. Izabrati Troubleshoot
  2. Porenuti Start recovery, troubleshooting and diagnostic tools
  3. Izabrati Advanced Options
  4. Pokrenuti Command Prompt (postoji mogućnost restarta uređaja nakon izbora ove opcije).
  5. Pokrenuti sljedeću komandu u Command Prompt prozoru:

xcopy C:\windows\system32\drivers\hidparse.sys C:\windows\\system32\hidparse.sys

NAPOMENA: Ako Windows 10 nije instaliran na C: disku, komandu iznad prilagoditi odgovarajućem slovu sistemskog diska.

  1. Kada se komanda izvrši, unjeti: edit
  2. Izabrati Continue.

 

Nakon ovoga Windows bi se trebao restartovati i problem bi trebao biti riješen. Kompanija Microsoft je upozorila korisnike da ne koriste niti jedan drugi metod rješavanja ovog problema. Također, potvrđeno je da kompanija radi na trajnom  rješavanju ovog problema na svim uređajima u skorije vrijeme.

Možda vas interesuje i...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.