Microsoft popravlja Recall

Microsoft nova funkcija zasnovana na vještačkoj inteligenciji, Recall, namijenjena da služi kao “vizuelna vremenska linija koja se može istražiti”, izazvala je intenzivne kontroverze i reakcije bezbjednosne zajednice. Ova funkcija, koja snima snimke ekrana korisnika svakih pet sekundi, je kritikovana zbog svog potencijala da razotkrije osjetljive informacije uz nedostatak adekvatnih zaštitnih sredstava protiv zlonamjernih aktera.

Microsoft Recall

Microsoft popravlja Recall; Source: Bing Image Creator

RECALL POPRAVKA

Kao što je već ranije rečeno, Recall je nova funkcija zasnovana na vještačkoj inteligenciji koju je kompanija Microsoft najavila kao funkciju koja bi se pojavila na Copilot+ računarima i zakazana za puštanje 18. juna 2024. godine. Nakon najave, Recall je odmah dobio kritike od stručnjaka za bezbjednost koji su izrazili zabrinutost zbog potencijalnog izlaganja osjetljivih informacija putem snimaka ekrana i nedostatka adekvatnih zaštitnih mehanizama protiv zlonamjernih aktera. Istaknuti istraživač bezbjednosti Kevin Beaumont je to čak nazvao “najglupljim potezom sajber bezbjednosti u deceniji”.

Snimljene informacije u Recall funkciji mogu uključivati osjetljive detalje iz dokumenata, elektronskih poruka ili poruka koje su možda izbrisane ili dijeljene koristeći formate koji nestaju. Ovi podaci, ako im pristupe zlonamjerni akteri, predstavljaju značajan rizik po privatnost i bezbjednost korisnika. Zbog toga su sigurnosni istraživači postavili pitanja u vezi sa neovlaštenim pristupom Recall bazama podataka od strane drugih korisnika na istom uređaju, kao i zaštitom osjetljivih informacija poput finansijskih podataka. Kao odgovor na kritike, kompanija Microsoft je najavila da će podrazumijevano onemogućiti Recall i učiniti ga opcijom za korisnike Copilot+ računara. Kompanija je priznala zabrinutost koju su izrazili stručnjaci i obećala da će poboljšati svoj pristup privatnosti i bezbednosti u budućim proizvodima.

U nedavnoj najavi kompanije Microsoft, tehnološki gigant je odlučio da korisnicima da izbor u vezi sa implementacijom svoje kontroverzne AI funkcije, Recall na Windows 11 operativnim sistemima. Prvobitno najavljena kao podrazumijevana “funkcija” za Copilot+ računare, Recall je izazvao značajnu zabrinutost stručnjaka za bezbjednost i korisnicima podjednako zbog potencijalnih implikacija na privatnost. Kao odgovor na ove zabrinutosti, kompanija je sada odlučila da Recall učini opcionalnom funkcijom umjesto da je podrazumijevano omogući. To znači da će korisnici imati izbor da odluče da li žele ili ne ovu funkciju na svojim Windows 11 uređajima. Da bi se dodatno pozabavila problemima privatnosti i poboljšala ukupnu bezbjednost Recall funkcije, kompanija Microsoft je takođe najavila da će primijeniti “mjere bezbednosti” koristeći Windows Hello.

Kompanija Microsoft sada zahtjeva od korisnika da omoguće Windows Hello u svrhu provjere autentičnosti kao bi mogli koristiti Windows Recall. Svaki put kada korisnik želi da otvori funkciju Recall, moraće da se autentifikuje putem svog preferiranog metoda prepoznavanja lica, senzora otiska prsta ili PIN kôda. I snimci ekrana i SQLite baza podataka koju koristi Recall su šifrovani i zahtijevaju dešifrovanje pomoću Windows Hello autentifikacije. Kompanija je napravila izmjene kako bi riješila jedan značajan problem sa Recall funkcijom – neovlašteni pristup podacima drugog korisnika na dijeljenom uređaju ili zlonamjerni softver koji je dobio pristup sistemu datoteka. Novo šifrovanje za snimke ekrana i bazu podataka trebalo bi da spriječi lako prevlačenje informacija ako neko uspije da zaobiđe mjere bezbednosti.

Kompanija Microsoft je ponovila svoju posvećenost privatnosti i bezbednosti u vezi sa Recall funkcijom u cjelini. Svi podaci se obrađuju lokalno, nikada se ne šalju kompaniji Microsoft, a korisnici se obavještavaju kada je funkcija omogućena preko trake zadataka i ikona na sistemskoj paleti. Korisnici takođe imaju kontrolu nad tim koje aplikacije ili internet lokacije mogu da snime po sopstvenom nahođenju. Novi dodaci Recall funkciji, kao što je šifrovanje za snimke ekrana i baze podataka, još uvijek su u aktivnom razvoju. Trenutne verzije za testiranje operativnog sistema Windows 11 i dalje koriste neobezbijeđenu verziju Recall funkcije.

 

ZAKLJUČAK

Kompanija Microsoft je proaktivno odgovorila na povratne informacije korisnika o svojoj funkciji Recall za Windows 11 Copilot+ računare tako što je poboljšala kontrolu privatnosti prije  objavljivanja ove funkcionalnosti. Odluka da se Recall učini opcionalnom funkcijom je korak ka rješavanju značajnih zabrinutosti koje su istakli i stručnjaci za bezbjednost i korisnici.

Tu su i promjene koje uključuju lokalno skladištenje, povećanu kontrolu korisnika, transparentnost, bezbjednosna poboljšanja i stalni dijalog sa stručnjacima za sajber bezbjednost i zagovornicima privatnosti. Obraćajući se zabrinutostima koje se javljaju u vezi sa ovom inovativnom tehnologijom, kompanija demonstrira svoju posvećenost balansiranju moćnih AI funkcionalnosti sa privatnošću i bezbednošću korisnika dok napreduje sa novim funkcijama dizajniranim da redefinišu korisničko računarstvo. Dajući korisnicima kontrolu nad sopstvenom privatnošću, kompanija Microsoft može da izgradi povjerenje dok nastavlja sa svojim naporima na inovacijama i poboljšanju svojih proizvoda.

Možda vas interesuje i...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.