Prestaje prodaja Windows 10 licenci

Kompanija Microsoft je objavila da prestaje prodaja Windows 10 licenci, Home i Pro, sa 31. januarom 2023. godine.

windows 10

Image by barek2marcin from Pixabay

Prije sedam godina kompanija Microsoft je objavila Windows 10 operativni sistem. Brzo je krenuo da se nameće kao najdominantniji sistem kompanije, dok iznenada nije objavljen Windows 11 operativni sistem 2021. godine. Sada je kompanija spremna da nastavi dalje, pa je odlučila da se prodaja Windows 10 Home i Windows 10 Pro licenci na njihovoj službenoj Internet stranici završi 31. januara 2023. godine.

 

Ovo ne znači da će prestati prodaja Windows 10 licenci, već samo da korisnici neće moći da ih nabave na najlakši način – posjetom službenoj Internet stranici kompanije Microsoft. Na službenoj Internet stranci kompanije, korisnici mogu kupiti licencu Windows 10 Home za $139, a Windows 10 Pro za $199,99. Za korisnike ovo znači da će poslije 31.01.2023. godine licence za Windows 10 moći kupiti samo kod distributera.

 

Posmatrano iz šire perspektive, ovo izgleda kao početak kraja za Windows 10 operativnog sistema, nekada reklamiranog kao “posljednja verzija Windows-a koja će vam ikada trebati”. Uz Windows 11 koji je sa nama nešto više od godinu dana, čini se da je strategija kompanije Microsoft da što više korisnika pređe na najnoviju verziju Windows operativnog sistema.

Možda vas interesuje i...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.