Microsoft će ažurirati Windows čak i protiv volje korisnika

Kompanija Microsoft planira automatsko ažuriranje svih Windows 10 verzija operativnog sistema koje više nisu podržane na zadnju verziju Windows 10 22H2.

win 10 upgrade

Windows 10 Upgarde; Image by Gerd Altmann from Pixabay

Trenutna situacija

Kompanija Microsoft još uvijek podržava samo nekoliko izdanja operativnog sistema Windows 10, a to je veliki problem za korisnike koji odbijaju da ažuriraju svoje uređaje, jer starije verzije više ne dobijaju važna sigurnosna ažuriranja. Kao rješenje ovog problema, kompanija Microsoft vidi automatsko ažuriranje koje će izvršiti ažuriranje na uređajima koji još koriste Windows 10 21H2.

Kompanija je objavila podsjetnik o predstojećem datumu prestanka podrške za Windows 10 21H2. Ažuriranje koje je nadogradilo Windows 10 na verziju 21H2 je objavljeno u novembru 2021. godine i ostaje bez podrške 13. juna ove godine. Za korisnike, to znači da Windows 10 21H2 više neće dobijati ispravke uočenih grešaka ili sigurnosna ažuriranja.

 

Planirano ažuriranje

Kompanija Microsoft planira da automatski nadogradi sve korisnike operativnog sistema Windows 10 koji koriste verzije operativnog sistema Windows 10 bez podrške na najnoviju verziju 22H2.

Vijest dolazi u trenutku kada Windows 10 verzija 21H2 dostiže kraj podrške sljedećeg mjeseca.

Dana 13. juna 2023. izdanja Windows 10, verzija 21H2 Home, Pro, Pro Education i Pro for Workstations, će ostati bez podrške. Naredno bezbjednosno ažuriranje iz juna 2023., koje će biti objavljeno 13. juna 2023., biće posljednje ažuriranje dostupno za ove verzije. Nakon ovog datuma, uređaji koji koriste ovu verziju više neće dobijati mjesečna bezbjednosna ažuriranja i ažuriranja za pregled koji sadrže zaštitu od najnovijih bezbjednosnih prijetnji.

 Da bi vam pomogao da budete zaštićeni i produktivni, Windows Update će automatski pokrenuti ažuriranje funkcija za Windows 10 potrošačke uređaje i ne upravljane poslovne uređaje koji su na kraju perioda podrške ili u roku od nekoliko mjeseci nakon isteka podrške.

 Windows Message Center dashboard

 

Ovo ne znači da će kompanija Microsoft izvršiti prisilno ažuriranje korisničkih uređaja na Windows 11, već će to biti ažuriranje na Windows 10 verziju 22H2 koja će biti podržana do oktobra 2025. godine.

 

Zaključak

Ono što je značajno za korisnike je to što Windows 10 u verziji 22H2 nije glavno ažuriranje, što znači da mu je potrebno samo nekoliko minuta da se instalira. U stvari 22H2 i ne nudi nikakve nove funkcionalnosti, već samo određene ispravke grešaka, tako da korisnici neće ni primijetiti da imaju najnoviju verziju.

Glavni fokus kompanije Microsoft je ipak na njenom najnovijem operativnom sistemu Windows 11, za kojeg sprema nova poboljšanja i funkcionalnosti. Korisnici čiji uređaji zadovoljavaju kriterijume za nadogradnju sa Windows 10 na Windows 11 biti će obaviješteni i o toj mogućnosti.

Možda vas interesuje i...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.