Windows 10 konačna verzija je 22H2

Kompanija Microsoft je objavila da Windows 10 neće više dobijati nove funkcionalnosti. Ovo znači da je verzija 22H2 konačna verzija Windows 10 operativnog sistema.

windows 10 22h2

Windows 10; Source: Wallpapercave

Posljednja verzija

Kompanija Microsoft je izjavila da izdavanje Windows 10 22H2 označava kraj ažuriranja novih funkcija za ovu popularnu verziju operativnog sistema. Tokom narednih mjeseci, Windows 10 će i dalje dobijati redovne ispravke i bezbjednosna ažuriranja, što se odnosi na obične korisnike do kraja podrške 14. oktobra 2025. godine.

 

“Kao što je dokumentovano na stranicama životnog ciklusa Windows 10 Enterprise, Education i Windows 10 Home i Pro, Windows 10 će prestati sa podrškom 14. oktobra 2025. Trenutna verzija, 22H2, biće konačna verzija operativnog sistema Windows 10, a sva izdanja će ostati podržana sa mjesečnim bezbjednosnim ažuriranjima do tog datuma.”

 Microsoft product manager Jason Leznek

 

Windows 10 je na tržištu od 2015. godine i dobija stalne “nove verzije” pored mjesečnih bezbjednosnih ažuriranja. U jednom trenutku, Microsoft je isporučivao dvije nove verzije operativnog sistema Windows 10 svake godine, pre nego što se vratio na jedno izdanje godišnje. Otkako je Windows 11 lansiran, ažuriranja verzije Windows 10 su bila nevjerovatno mala, a verzija 22H2 je ponudila nula novih funkcija, odnosno samo popravke.

Windows 10 verzija 22H2 će nastaviti da se ažurira mesno bezbjednosnim ispravkama i ispravkama grešaka do datuma završetka podrške za Windows 10, a nakon tog datuma, korisnici će biti podstaknuti da nadograde svoje uređaje na noviju verziju Windows operativnog sistema.

 

Novija verzija operativnog sistema

Najnoviji Microsoft operativni sistem nije najbolje počeo kada se pojavio u oktobru 2021. godine.  U prilog mu nisu išli izvještaji o širokom spektru problema koji ga muče, a tako se nastavilo i do danas. Značajni problemi su bili evidentni sa opštim performansama operativnog sistema, SSD performanse, performanse video igara i problemi sa štampanjem.

Međutim, Windows 11 je postao jedina verzija operativnog sistema koja se prodaje sa novim stonim i prenosnim računarima od januara ove godine. Štaviše, postaje sve popularniji kod igrača video igara, a i vreme je uradilo svoje. Microsoft je ispolirao i ograničio mnoge probleme koji su oštetili ranu reputaciju Windows 11 operativnog sistema.

Kompanija Microsoft je promijenila sistemske zahtjeve za svoj novi operativni sistem Windows 11. To znači da uređaji koji sada pokreću Windows 10, možda neće ispuniti uslove za instalaciju Windows 11 operativnog sistema. Korisnici koji razmatraju nadogradnju operativnog sistema, prvo bi trebalo da izvrše provjeru da li njihov trenutni uređaj zadovoljava sve sistemske zahtjeve za Windows 11.

 

Zaključak

Za korisnike koji nastave koristiti Windows 10 operativni sistem do 14. oktobra 2025. godine, ništa se značajnije neće promijeniti. Nakon toga, korisnici će biti ohrabreni da nadograde svoj operativni sistem na noviju verziju kako bi mogli da iskoriste nove funkcionalnosti i poboljšanja.

Korisnici koji ne žele kupovati nove uređaje samo zato da bi zadovoljili sistemske zahtjeve za Windows 11 operativni sistem, a još uvijek imaju funkcionalne uređaje, imaju dvije opcije.

Prva opcija je da nastave koristiti Windows 10 operativni sistem. Međutim, ova opcija ima nekoliko nedostataka. Najozbiljniji nedostatak je to što ovi operativni sistemi nakon prestanka podrške neće više dobijati sigurnosna ažuriranja, a i većina popularnih aplikacija će se prestati ažurirati na ovim operativnim sistemima. Korisnici koji se odluče za ovu opciju trebaju znati da mogu biti izloženi sigurnosnim rizicima i imati problema sa korištenjem Interneta kako vrijeme bude prolazilo.

Druga opcija je prelazak na Linux. Ovo je razumna opcija, posebno za korisnike koji ne zadovoljavaju sistemske zahtjeve za Windows 11 operativni sistem, a ne žele kupovati novi uređaj, jer danas postoji mnogo Linux distribucija koja zahtijevaju minimum znanja za korištenje. Korisnici koji razmišljaju o ovoj opciji bi trebali pročitati Zašto instalirati Linux na stari računar?

Možda vas interesuje i...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.