Windows 11 21H2, kraj podrške

Microsoft operativni sistem Windows 11 u verziji 21H2 dolazi do kraja podrške  10. oktobra 2023. godine, odnosno Windows 11 u ovoj verziji će dobiti  seriju bezbjednosnih ažuriranja dan prije ovog datuma.

Kraj podrške za Windows 11 21H2

Windows 11 verzija 21H2 je bila početna verzija operativnog sistema, odnosno to je bila prva verzija operativnog sistema Windows 11 i prva potrošačka verzija koja je dobila dvije godine ažuriranja. Prestanak podrške se odnosi na izdanja Home, Professional, Workstation i Education Professional, a izdanja Enterprise, Education, IoT Enterprise i Multi-Session Enterprise dobijaju produženi grejs period, koji će trajati do 8. oktobra 2024. godine.

 

Instalacija nove verzije Windows 11

Kompanija Microsoft tvrdi da će Windows Update instalirati noviju, još uvijek podržanu verziju na uređajima kojima će podrška automatski prestati. Ovo se odnosi na potrošačke uređaje i poslovne uređaje kojima se ne upravlja, pod uslovom da pokreću jedno od izdanja operativnog sistema Windows 11 kojima podrška prestaje u oktobru 2023. godine. Prinudne nadogradnje na noviju verziju operativnog sistema Windows 11 počinju nekoliko mjeseci pre završetka perioda podrške i mogu se nastaviti čak i nakon što operativni sistem ostane bez podrške.

 

“U januaru 2023. godine, Home i Pro potrošački i poslovni uređaji kojima se ne upravlja, koji su koristili Windows 11, verzija 21H2, počeli su da se automatski ažuriraju na verziju 22H2.

 Od Windows 10, pomažemo korisnicima Windows-a da ostanu u toku i bezbjedni sa podržanim verzijama Windows -a putem automatskih ažuriranja.

 Koristimo isti pristup za Windows 11 da bismo vam pomogli da ostanete zaštićeni i produktivni. I zapamtite: možete da izaberete pogodno vreme da se uređaj ponovo pokrene i završi ažuriranje.”

 Kompanija Microsoft

 

Kompanija Microsoft ne navodi  verziju operativnog sistema Windows 11 na koju će uređaji biti automatski nadograđeni, ali u to vrijeme će Windows 11 verzija 22H2 biti jedino podržana. Pored toga, u navedenom periodu se očekuj i izlazak  Windows 11 verzija 23H2 operativnog sistema.

 

Zaključak

Sa tačke gledišta kompanije Microsoft, ovo osigurava da ovi uređaji stalno ostanu pod Microsoft okriljem, upijajući vitalna mjesečna ažuriranja koja su ključna za bezbjednost i zdravlje ekosistema. Korisnicima se, pored toga, daje sloboda da izaberu pogodan trenutak kada da se njihovi uređaji ažuriraju.

Možda vas interesuje i...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.