Windows Server 2012: Kako dočekati kraj podrške?

U oktobru 2023. godine, Windows Server 2012/2012 R2 će stići do kraja proširene podrške – ostavljajući korisničku infrastrukturu i aplikacije u opasnosti od napada zlonamjernih aktera.

windows server 2012 r2

Windows Server 2012; Source: Wallpapercave

Bez redovnih ažuriranja i zakrpa, poslovne organizacije koje koriste Windows Server 2012 i 2012 R2  izložene su bezbjednosnim ranjivostima, kao što su ransomvare napadi i neovlašteni pristup podacima, dok zastareli softver može da izazove probleme sa kompatibilnošću sa novijim aplikacijama i hardverom, ometajući efikasnost i produktivnost.

 

“Windows Server 2012 i Windows Server 2012 R2 će se završiti 10. oktobra 2023. Nakon ovog datuma, ovi proizvodi više neće dobijati bezbjednosna ažuriranja, nebezbjednosna ažuriranja, ispravke grešaka, tehničku podršku ili ažuriranja tehničkog sadržaja na mreži. Microsoft ima uputstva za migraciju i za rješenja u oblaku i za lokalna rješenja.”

 Kompanija Microsoft

 

Priprema za tranziciju

Prilikom pravovremene pripreme, važno je razumjeti da nadogradnja servera može biti dugotrajna, potencijalno i do godinu dana, što znači da korisnici koji nisu započeli nadogradnju, vrijeme je za plan nadogradnje. Najnovija verzija na koju se mogu nadograditi  2012 ili 2012 R2 je Windows Server 2022, sa tim da se nadogradnja na noviju verziju Windows Server za najviše dvije verzije istovremeno. To znači da se Windows Server 2012 može nadograditi direktno na Windows Server 2012 R2 ili Windows Server 2016, dok Windows Server 2012 R2 se može direktno nadograditi na Windows Server 2016 ili Windows Server 2019.

 

Trenutna   verzija Nadogradnja na Podržano
Windows Server 2012 R2 Windows Server 2022 Ne
Windows Server 2012 R2 Windows Server 2019 Da
Windows Server 2012 R2 Windows Server 2016 Da
Windows Server 2012 Windows Server 2022 Ne
Windows Server 2012 Windows Server 2019 Ne
Windows Server 2012 Windows Server 2016 Da
Windows Server 2012 Windows Server 2012 R2 Da

Tabela  navodi sve direktne putanje nadogradnje za Windows Server

 

Nadogradnja ili čista instalacija?

Prilikom prelaska na novu Windows Server verziju sa postojeće, korisnici moraju da se odluče za jedan od dva načina: nadogradnja postojećeg sistema ili čista instalacija. U nastavku će biti objašnjeno u čemu je razlika:

Nadogradnja: Ovo je prelazak sa starije verzije operativnog sistema na noviju verziju, a da se zadrži isti fizički hardver. Sva podešavanja, programi i dokumenti će biti sačuvani i nema potrebe za formatiranjem čvrstog diska.

 

Za Protiv
Ovo je uobičajena metoda a korisnike jer je vrlo jednostavna. Uz Windows Update Assistant, proces je skoro automatizovan, tako da nisu potrebne nikakve tehničke vještine. Ako iz bilo kog razloga korisnik ne želi da zadrži  novu verziju Windows Server, ova metoda korisnicima takođe omogućava da se vratite na prethodnu verziju sistema. Korištenjem ove metode nadogradnje, Windows pokušava da prenese sve od stare verzije do nove verzije, što rezultira gomilanjem mnogih starih i neiskorišćenih datoteka, unosa u registru određenih deinstaliranih programa i svih drugih vrsta smeća. Pored toga, neki programi možda neće biti kompatibilni sa novom verzijom.

 

Čista instalacija: Ovo je metoda gdje se prelazak sa starije verzije operativnog sistema na noviju verziju podrazumijeva brisanje starog operativnog sistema. Na ovaj način se formatira čvrsti disk i pokreće čista instalacija Windows Server operativnog sistema.

 

Za Protiv
Nova instalacija je dobar način da se počne iznova, posebno ako se već duže vreme koristi ista verziju sistema. Čista instalacija će instalirati samo aplikacije koje su potrebne i ponovo će kontrolisati sistemske aplikacije, počevši od čiste Windows Registry baze. Za mnoge korisnike, najgori dio nove instalacije može biti to što će svi podaci biti izbrisani. Potrebno je napraviti rezervnu kopiju datoteka i napraviti instalacijski medij.  Sve ovo zahtjeva od korisnika da posjeduju neke tehničke vještine. Nakon uspješne čiste instalacije, potrebno je  potrošiti neko vreme na ponovnu personalizaciju sistema.

Iako je nadogradnja relativno laka opcija za korisnike, preporuka je da se izbjegne kada god je to moguće. Ako se uradi čista instalacija, korisnik će imati na raspolaganju čist operativni sistem koji će funkcionisati bolje od nadogradnje.

 

Rezervna kopija

Međutim, kako obije metode mogu dovesti gubitka podataka, preporuka je da se  unaprijed napravi rezervna kopija servera prije nego što se krene u izvršavanje bilo koje operacije.

Pravljenje Windows Server rezervne kopije je izuzetno važno, jer omogućava da zaštitu cijelog skupa podataka uskladištenih na serveru umanjujući opasnost od gubitka podataka. Gubitak podataka može biti izuzetno težak za rješavanje bez rezervne kopije i može nastati zbog greške, nestanka struje ili čak napada treće strane. U nekim drugim slučajevima, podaci se mogu oštetiti, a rezervna kopija može da uštedi dane rada, jer su serveri suštinske komponente za svaku organizaciju, zato što prikupljaju i opslužuju datoteke ili informacije koje korisnici traže.

Korisnicima se preporučuje Windows Server Backup alatka kompanije Microsoft za instaliranje na serverima koji koriste Windows Server operativne sisteme za pravljenje rezervnih kopija i vraćanje servera. Uz mogućnost pravljenja rezervne kopije na nivou bloka, administratori mogu napraviti rezervnu kopiju cijelog servera, određenih datoteka, direktorijuma i izabranih volumena skladištenja sve dok je veličina podataka manja od 2 TB.

Treba obratiti pažnju, da ako server radi virtuelizovanom Windows serveru, rezervna kopija Windows servera ne prepoznaje i ne pravi rezervnu kopiju konfiguracije i svih drugih hardverskih postavki. Opcije rezervnih kopija su ograničene, jer je potpuna restauracija podataka moguća samo sa Hyper-V hipervizorom, a ne sa bilo kojim drugim hipervizorom ili Vmvare-om. Drugo ograničenje je to što je izazov čuvanje rezervnih kopija Windows Server na mrežnoj lokaciji.

 

Procjena troškova i koristi

Odluka o nadogradnji zavisiti će od specifičnih poslovnih potreba i prioriteta poslovne organizacije, ali vrijedi razmisliti o potencijalnim prednostima koje nova Windows Server verzija može da ponudi, posebno imajući u vidu da je Windows Server 2012 dostigao kraj podrške i da je proširena podrška dostupna samo do 10. oktobar 2023. godine. Važno je pažljivo procijeniti troškove i koristi od nadogradnje kako biste utvrdili da li je to prava odluka za organizaciju.

 

Zaključak

Nadogradnja sa Windows Server 2012 na novu verziju Windows serverskog operativnog sistema može biti vrijedna razmatranja zbog poboljšane bezbjednosti, performansi i novih funkcija koje nudi. Bezbjednosna poboljšanja, kao što su bezbjednost zasnovana na virtuelizaciji i Windows Defender Advanced Threat Protection, mogu pomoći u zaštiti od sajber prijetnji i ranjivosti. Dok, poboljšanja performansi, uključujući brže pokretanje i prijavljivanje i bolje upravljanje resursima, mogu povećati efikasnost i produktivnost.

Možda vas interesuje i...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.