Microsoft otežava promjenu podrazumijevanog pregledača

Kompanija Microsoft je nedavno predstavila novi upravljački softver (eng. driver) koji blokira promjenu podrazumijevanog pregledača na Windows 10 i Windows 11 operativnim sistemima korištenjem softvera drugih proizvođača ili putem ručnih modifikacija registra operativnog sistema. U nastavku će biti objašnjeno zašto je kompanija Microsoft preduzela ovakav korak i šta korisnici mogu uraditi po ovom pitanju.

pregledača

Microsoft otežava promjenu podrazumijevanog pregledača; Source: Bing Image Creator

EVOLUCIJA PODRAZUMIJEVANIH PREGLEDAČA

Mogućnost prilagođavanja podrazumijevanih internet pregledača na personalnim računarima je dugogodišnja tradicija među naprednijim korisnicima i PC entuzijastima. Ova praksa potiče još iz ranih dana Internet Explorer i Mozilla Firefox pregledača, kada su korisnici tražili veću kontrolu nad svojim iskustvima na internetu instaliranjem alternativnih pretraživača ili ručnim uređivanjem postavki sistemskih registara. Vremenom se ovaj trend nastavio kada su na tržište ušli Google Chrome, Opera, Brave i drugi popularni internet pregledači.

Kompanija Microsoft je na ovo odgovorila poboljšanjem sopstvene ponude internet pregledača, što je dovelo do pojave Edge internet pregledača, uz priznanje da bi neki korisnici možda više voljeli alternativne opcije. U ranijim verzijama operativnog sistema Windows, ova fleksibilnost je postizana uređivanjem postavki sistemskih registara i drugih sistemskih postavki koje su se mogle mijenjati ručno ili preko softverskih alata drugih proizvođača. Međutim, sa sve većim fokusom na bezbjednost i korisničko iskustvo, kompanija Microsoft je preduzela korake da ograniči ove mogućnosti u novijim izdanjima.

 

NOVI UPRAVLJAČKI SOFTVER

Uvođenje novog Microsoft upravljačkog softvera UCPD.sys označava značajan pomak ka obezbjeđivanju podrazumijevanih postavki internet pregledača na Windows 10 i Windows 11 operativnim sistemima. Ova promjena je došla kao dio februarskih ažuriranja za oba operativna sistema (KB5034763 za Windows 10, KB5034765 za Windows 11). Upravljački softver sprečava direktno uređivanje ključeva sistemskih registara povezanih sa ekstenzijama http, https i .pdf datoteka, efikasno blokirajući softvere drugih proizvođača da izvrše promjene u podrazumijevanim podešavanjima internet pregledača.

Uvođenje ovog ograničenja je izazvalo zabrinutost među iskusnim korisnicima koji se oslanjaju na ove metode prilagođavanja za svoje svakodnevne potrebe rada ili u poslovnim okruženjima u kojima je na više uređaja potrebno uspostaviti jednoobrazno podešavanje. Nemogućnost promjene podrazumijevanih postavki pregledača korištenjem softvera drugih proizvođača ili izmjena sistemskih registra može dovesti do povećane složenosti i potencijalnih problema kompatibilnosti sa određenim aplikacijama ili internet lokacijama.

Kompanija Microsoft tvrdi da je ovaj novi upravljački softver bezbjednosna mjera koja ima za cilj sprečavanje nenamjernih promjena podrazumijevanih podešavanja internet pregledača, što bi moglo dovesti do potencijalnih ranjivosti i zabrinutosti za privatnost. Blokiranjem softvera drugih proizvođača da izvrši ove izmjene, kompanija Microsoft se nada da će održati bezbjednije iskustvo korištenja internet pregledača za svoje korisnike.

Sa druge strane, ova odluka takođe ima potencijalne nedostatke u smislu korisničkog iskustva i kompatibilnosti. Napredni korisnici koji više vole da prilagođavaju svoje sisteme tako da odgovaraju njihovim specifičnim potrebama mogu smatrati da novi upravljački softver ograničava njihove personalne potrebe. Pored toga, organizacije koje upravljaju sa više uređaja mogu se suočiti sa izazovima kada je u pitanju održavanje jednoobraznih konfiguracija pretraživača u njihovoj infrastrukturi.

 

ALTERNATIVE

Jedna od alternativa koje korisnici mogu iskoristiti za promjenu podrazumijevanog internet pregledača na Windows 10 i Windows 11 operativnim sistemima je korištenje ugrađene aplikacije Podešavanja. Ovaj pristup omogućava da korisnici lako mijenjanju internet pregledače bez potrebe za softverom drugih proizvođača ili uređivanja ključeva sistemskih registara. Korisnici ovo mogu jednostavno uraditi tako što odu na  “Settings” => “Default apps”, i izaberu trenutni podrazumijevani pregledač pod ”Web browser” i onda sa liste izaberu željenu alternativu.

Druga opcija je pravljenje prečice za željeni internet pregledač na radnoj površini ili traci zadataka. Ovaj metod  omogućava korisnicima da zaobiđu podrazumijevanu postavku pregledača i otvore željeni pregledač direktno kad god je to potrebno. Za pravljenje prečice potrebno je kliknuti desnim tasterom miša na ikonu pregledača u meniju Start ili na njegovu izvršnu datoteku (npr. “firefox.exe”) i izabrati “Create shortcut”. Korisnik ovu prečicu može postaviti gdje mu najviše odgovara.

Kada je riječ o okruženjima u organizacijama u kojima je upravljanje sa više uređaja od suštinskog značaja, postavljanje grupnih politika može biti efikasan alternativni metod za sprovođenje jednoobraznih konfiguracija pregledača u takvoj infrastrukturi. Ovaj pristup omogućava administratorima da centralno upravljaju podrazumijevanim internet pregledačima i drugim sistemskim postavkama koristeći Active Directory ili slične alate. Za implementaciju ovog rješenja potrebno je napraviti objekat grupne politike (eng. Group Policy Object – GPO) sa željenim podešavanjima konfiguracije internet pregledača i primijeniti ga na odgovarajuće organizacione jedinice u okviru domena.

 

ZAKLJUČAK

Novi upravljački softver UCPD.sys kompanije Microsoft označava važnu promjenu u načinu na koji korisnici mogu da prilagode svoje podrazumijevane internet pregledače na Windows 10 i Windows 11 operativnim sistemima. Iako ova promjena ima za cilj da poboljša bezbjednost, ona takođe uvodi izazove za napredne korisnike i organizacije koje se oslanjaju na ova podešavanja za specifične tokove posla ili upravljanje infrastrukturom. Istražujući alternativne metode kao što je korištenje ugrađene aplikacije Podešavanja, kreiranje prečica ili podešavanje grupnih politika, omogućavaju prilagođavanje ovom novom razvoju događaja i omogućavaju korisnicima da zadrže kontrolu nad svojim iskustvima pregledanja. Gledajući u budućnost, ostaje da se vidi kako će kompanija Microsoft i druge kompanije nastaviti da balansiraju između bezbjednosnih izazova i korisničkog iskustva u svojoj softverskoj ponudi.

Možda vas interesuje i...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.