Firefox napušta Windows 7/8/8.1

Nakon prestanka podrške za Windows 7, Windows 8 i Windows 8.1 operativne sisteme, većina pregledača u okviru projekata Chromium, kao što su Google Chrome i Microsoft Edge, prestala je da proširuje svoju podršku za ove zastarele sisteme.

Mozilla Firefox

Photo by Growtika on Unsplash

Različiti pogledi

Posmatrano iz ugla kompanije Google, koja održava većinu kôda u projektu Chromium, ako sam operativni sistem nije siguran, nastavak ažuriranja pregledača radi obezbjeđivanja bezbjednosnih ažuriranja postaje pomalo besmislen. Stoga je Chrome rano prekinuo podršku za ove zastarele operativne sisteme.

Fondacija Mozilla to posmatra drugačije i smatra da je ključno ponuditi korisnicima, posebno poslovnim organizacijama, prelazni period. Iako je Firefox 115 pretposlednja Firefox verzija za Windows 7, Windows 8 i Windows 8.1 operativne sisteme, Mozilla fondacija nastavlja da podržava ove zastarele operativne sisteme kroz Firefox ESR (Extended Support Release) – prošireno izdanje podrške – prvenstveno nudeći bezbjednosna ažuriranja.

 

Kraj podrške

Ipak, takva podrška se ne može održavati beskonačno, pa je nakon nekoliko mjeseci razmatranja, Mozilla fondacija objavila konačni datum podrške: septembar 2024. godine. Korisnici koje ne žele da izvrše nadogradnju na Windows 10 ili Windows 11 operativne sisteme, mogu da koriste Firefox 115 ESR do septembra 2024. godine. Fondacija Mozilla produžava svoju bezbjednosnu podršku za dodatnih 15 mjeseci – period koji bi trebalo da bude dovoljan da korisnici nadograde svoje sisteme.

Korisnici mogu očekivati objavljivanje Firefox 115 ESR tokom juna 2023. godine, tako da korisnici koji i dalje koriste Windows 7, Windows 8 ili Windows 8.1 operativne sisteme moraju da pređu na Firefox ESR verziju, ako žele da i dalje dobijaju sigurnosna ažuriranja.

 

Firefox ESR verzija

Fondacija Mozilla planira da migrira Firefox Stable korisnike koji koriste ove tri verzije Windows operativnog sistema na Firefox ESR kanal kada bude objavljen Firefox 115. Ovo se dešava automatski i ova specijalna Firefox ESR verzija će dobijati bezbjednosna ažuriranja do septembra 2024. godine, datuma završetka podrške.

Ažuriranja uključuju samo bezbjednost i ispravke grešaka, a ne i nove funkcije, koje Mozilla redovno integriše u stabilna ažuriranja. To znači da Firefox korisnici na ovim operativnim sistemima neće dobiti nikakve nove funkcije implementirane u Firefox pregledaču nakon objavljivanja Firefox 115 verzije.

Možda vas interesuje i...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.