Od prijatelja do neprijatelja? Adobe i kreativna zajednica

Adobe, vodeća softverska kompanija poznata po svojim kreativnim aplikacijama kao što su Photoshop i Illustrator, nedavno je izazvala kontroverzu među profesionalcima ažuriranjem svojih uslova korišćenja usluge. Novi uslovi daju kompaniji Adobe pravo da pristupi sadržaju korisnika, da ga slobodno koristi, pa čak i da daje podlicencu drugima. U nastavku se istražuje da li je ovo put koji vodi od prijatelja do neprijatelja između kompanije Adobe i kreativne zajednice korisnika, raspravljajući o zabrinutostima koje je  pokrenula kreativna zajednica, opravdanju za promjene i potencijalnim implikacijama na različite industrije.

Adobe

Od prijatelja do neprijatelja? Adobe i kreativna zajednica; Source: Bing Image Creator

ADOBE I PROMJENA USLOVA KORIŠTENJA

Nedavno ažuriranje Uslova korištenja usluge (eng. Terms of Service – TOS) kompanije Adobe za aplikacije kao što je Photoshop izazvalo je negodovanje među profesionalnim korisnicima, jer su  zabrinuti da kompanija želi da ima neograničen pristup njihovom sadržaju. Novi Uslovi korištenja zahtijevaju od korisnika da daju kompaniji Adobe neekskluzivnu, svjetsku, podlicenciranu licencu bez naknade za korištenje, reprodukciju, javno prikazivanje, distribuciju, modifikovanje, kreiranje izvedenih dijela zasnovanih na, javno izvođenje i prevod njihovog sadržaja u svrhu rada ili poboljšanje svojih usluga i softvera.

 

“Fokus ovog ažuriranja je bio da bude jasnije u vezi sa poboljšanjima naših procesa moderiranja koja imamo. S obzirom na eksploziju generativne vještačke inteligencije i našu posvećenost odgovornoj inovaciji, dodali smo više ljudske moderacije našim sadržajima procesa pregleda.”

Adobe

 

Mnogi profesionalci izražavaju zabrinutost zbog ove promjene, posebno onih koji su pod ugovorom o neotkrivanju podataka (eng. non-disclosure agreements – NDA) ili rade sa vlasničkim datotekama. Prelazak sa modela jednokratne kupovine na obnavljajuće pretplate i optužbe o monopolističkoj praksi narušili su imidž kompaniji Adobe u prošlosti, što je navelo neke da razmotre alternative.

 

“Evo ga. Ako ste profesionalac, ako ste pod NDA sa svojim klijentima, ako ste kreativac, advokat, doktor ili bilo ko ko radi sa vlasničkim datotekama – vreme je da otkažete Adobe, izbrišete sve aplikacije i programe. Adobe-u se ne može vjerovati.”

Designer Wetterschneider, who counts DC Comics and Nike among his clients –

 

Kontroverza potiče iz odjeljka 4.2 Adobe Uslova korištenja, koji kompaniji daje licencu za sadržaj koji generišu korisnici u različite svrhe, uključujući “pregled sadržaja”. Novi Uslovi korištenja usluge takođe omogućavaju kompaniji Adobe da pristupi i pregleda projekte korisnika putem automatizovanih i ručnih metoda i analizira ih korištenjem tehnika kao što je mašinsko učenje, što navodi neke da sumnjaju da kompanija namjerava da koristi sav sadržaj koji generišu korisnici za obuku svojih modela vještačke inteligencije (AI).

 

“Adobe ne obučava Firefly Gen AI modele na sadržaju korisnika. Firefly generativni AI modeli se obučavaju na skupu podataka licenciranog sadržaja, kao što je Adobe Stock i sadržaja u javnom domenu gdje su autorska prava istekla.”

– Adobe –

 

Kompanija Adobe se u prošlosti suočavala sa ispitivanjem sličnih praksi, a regulatori su izrazili zabrinutost zbog monopolističkih praksi prošle godine, što je efektivno primoralo kompaniju da odustane od pokušaja da preuzme Figmu. Uprkos tome, proizvodi ove kompanije ostaju popularni i često se smatraju industrijskim standardima, zbog čega je profesionalcima teško da ih u potpunosti izbjegnu.

Kontroverza je skrenula pažnju na potencijalne rizike davanja kompanijama kao što je Adobe tako širok pristup sadržaju koji generišu korisnici, posebno u profesionalnim okruženjima gdje je povjerljivost ključna. Mnogi korisnici su izrazili namjeru da otkažu svoje pretplate i kao rezultat toga izbrišu Adobe aplikacije i programe.

 

Adobe alternative

Iako se paket proizvoda kompanije Adobe široko koristi u kreativnoj industriji, korisnici često nisu upoznati da  postoje mnoge alternativne aplikacije koje nude slične funkcionalnosti, često po nižoj cijeni ili čak besplatno. U nastavku će biti navedeno nekoliko alternativa:

 

Photoshop:

 

Illustrator:

 

InDesign:

 

Premiere Pro:

  • DaVinci Resolve – aplikacija dolazi u besplatnoj i plaćenoj verziji,
  • Final Cut Pro – aplikacija se plaća i samo je za Mac operativni sistem,
  • HitFilm Express – aplikacija dolazi u besplatnoj i plaćenoj verziji.

 

After Effects:

 

Treba napomenuti da neke od ovih alternativa možda ne nude iste funkcije kao proizvodi kompanije Adobe, ali i dalje mogu biti moćni alati za kreiranje visokokvalitetnog sadržaja.

 

ADOBE I PRILAGOĐAVANJE USLOVA KORIŠTENJA

Sada kompanija Adobe prilagođava svoje uslove korištenja usluge nakon nedjelju dana negativnih reakcija korisnika zbog zabrinutosti da će ažuriranje omogućiti da se njihov rad koristi za obuku vještačke inteligencije. Kompanija ima za cilj da razjasni da ne obučava generativnu vještačku inteligenciju na sadržaju korisnika, preuzima vlasništvo nad radom klijenata ili ne odobrava pristup mimo onoga što je zakonski propisano. Novi Uslovi korištenja usluge, koji bi trebalo da bude predstavljen 18. juna, pružiće jasnija objašnjenja u vezi sa korišćenjem rada klijenata od strane kompanije Adobe.

 

“Nikada nismo obučavali generativnu vještačku inteligenciju na sadržaju naših klijenata, nikada nismo preuzeli vlasništvo nad klijentovim radom i nikada nismo dozvolili pristup korisničkom sadržaju mimo onoga što je zakonski propisano.”

David Wadhwani, Adobe’s president of digital media

 

Nedavni događaji izazvali su nelagodu među kreativnom zajednicom zbog navodnog monopola kompanije Adobe u industriji, modela cijena zasnovanih na pretplati i upotrebe generativne vještačke inteligencije. Neki umjetnici su otkrili da se njihov rad pominje na Adobe Stock platformi, što je izazvalo zabrinutost oko zaštite podataka. Kompanija je priznala ove probleme, ali je izrazila povjerenje u svoj proces moderiranja sadržaja za Firefly podatke za obuku. Takođe navedena dostupnost opcije za odustajanje za automatizovane sisteme dizajnirane da poboljšaju usluge kompanije.

Kompanija Adobe se suočila sa kritikama kreativne zajednice zbog rukovanja Uslovima korištenja usluge i vještačke inteligencije, pri čemu su neki tumačili nejasan jezik kao potencijalnu prijetnju njihovoj intelektualnoj svojini. Kao odgovor, kompanija je priznala da je trebalo ranije da ažurira i razjasni svoje uslove i da efikasnije saopšti svoje zakonske zahteve. Kompanija sada preduzima korake da riješi ove zabrinutosti tako što će revidirati Uslove korištenja usluge kako bi pružila jasnija objašnjenja o tome kako rukuje podacima o klijentima u svrhe obuke vještačke inteligencije.

 

ZAKLJUČAK

Kompanija Adobe se suočila sa negativnim reakcijama svojih korisnika u vezi zabrinutosti zbog nedavnog ažuriranja njihovih Uslova korištenja usluge. Ažuriranje je izazvalo optužbe da kompanija traži neograničen pristup korisničkim materijalima, uključujući one koji su pokriveni ugovorima o neotkrivanju podataka, za pregled sadržaja i slične svrhe. Kao odgovor na ovo odbijanje, kompanija je pojasnila svoj stav u nekoliko izjava ističući potrebu za većom transparentnošću i uvjerila je korisnike da je posvećena tome da bude partner od povjerenja. Takođe je najavljeno da će kompanija ažurirati svoje Uslove korištenja usluge do 18. juna 2024. godine.

Inicijalna zabrinutost među Adobe kreativnim korisnicima softvera navela je kompaniju da razmisli o jeziku koji se koristi u Uslovima korištenja usluge. Prilagođavanja sugerišu da korisnici daju kompaniji Adobe neograničen pristup svojim materijalima za pregled sadržaja i slične svrhe. Međutim, nakon reakcije, kompanija je pojasnila da ovo nije tačno tumačenje promjena.

Adobe ažurirana izjava jasno je stavila do znanja da oni ne obučavaju vještačku inteligenciju na sadržaju korisnika bez izričite dozvole. Takođe su naglasili da se svi prikupljeni podaci koriste za unapređenje njihovih proizvoda i usluga i da su zaštićeni strogim bezbjednosnim mjerama. Kompanija je ponovila svoju posvećenost transparentnosti, inovativnosti i poštovanju privatnosti rada svojih korisnika.

Treba napomenuti da ovo nije izolovan slučaj. Ranije se kompanija Microsoft takođe našla na udaru kritika iz sličnog razloga nakon uvođenja Recall funkcionalnosti, predstojeće funkcije kompanije zasnovane na vještačkoj inteligenciji za Windows 11 koja pravi snimke ekrana svega što korisnici rade, omogućavajući da bilo koje aplikacije, internet lokacije, dokumenta ili elektronske pošte koju korisnici otvore na uređaju budu dostupni preko kreirane vremenske linije.

Možda vas interesuje i...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.