Digital footprint

Digitalni otisak (eng. digital footprint) je trag podataka kreiran aktivnostima korisnika u digitalnom prostoru i obuhvata tragove koje korisnici namjerno ili nenamjerno ostavljaju za sobom. Vremenom, ovi digitalni otisci formiraju detaljan otisak o korisničkom identitetu koji je pristupačniji i trajniji nego što mnogi korisnici shvataju.

Tragovi koje korisnici namjerno ili nenamjerno ostavljaju za sobom su zbirka ličnih podataka koji mogu obuhvatati adresu stanovanja, proizvode koji se kupuju, adresu elektronske pošte i još mnogo toga. U suštini to su sve informacije koje korisnici aktivno ostavljaju u digitalnom prostoru uključujući komentare korisnika na članke vjesti, objave na društvenim medijima i evidenciju Internet kupovina. Ovo takođe može uključivati Internet lokacije koje korisnik posjećuje, sve poslate poruke, podatke koje je korisnik dodao na Interntu, IP adresu sa koje je korisnik pristupao, podatke za prijavu i druge lične podatke. U digitalni otisak korisnika ulaze i informacije koje drugi korisnici objavljuju o korisniku.

Digitalni otisak može uticati na različite aspekte života korisnika, jer je on živi zapisi koji koji prati korisnika tokom života, pa je važno da korisnici budu svjesni njegovog sadržaja i onoga što drugi vide. Stvari kao što su objave na društvenim medijima, komentari na Internetu, poslate slike i datoteke daju prikaz koji oblikuje digitalnu reputaciju korisnika. A treba voditi računa da sve što korisnik objavi na društvenim medijima takođe može biti pogrešno procjenjeno ili shvaćeno, koliko god to izgledalo nevino. U savremenom okruženju poslodavci  redovno pregledaju digitalne otiske kao dio procesa donošenja odluka pri zapošljavanju, a pored toga  digitalni otisak može da postane trag informacija za zlonamjerne aktere da prilagode phishing napade ili počine krađu identiteta. Što korisnici naprave veći digitalni otisak, ranjiviji su na napad zlonamjernih aktera.

Digitalni otisak

Digitalni otisak; Source: Bing Image Creator

Možda vas interesuje i...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.