Mullvad VPN: Korisnički podaci bezbjedni nakon policijske racije

Policija je izvršila raciju u Mullvad VPN kancelarijama u Geteborg (šved. Göteborg) Švedska 18. aprila. Ovo je prvi put u 14. godina od kako kompanija postoji da policija dođe sa sudskim nalogom za pretres.

Mullvad VPN

Image by Magnus from Pixabay

Šest pripadnika Nacionalno operativnog odjeljenja švedske  policije (eng. Swedish Police’s National Operations Department – NOA) je 18. aprila došlo u prostorije kompanije u Geteborgu sa sudskim nalogom za pretres u namjeri da zaplijene uređaje koji sadrže podatke o korisnicima ovog servisa.

Ipak, policija je odustala od zaplijene uređaja nakon objašnjena kompanije da oni ne skladište korisniče podatke i da je to u skladu sa njihovom poslovnom politikom koju nude svojim kupcima. Ovaj slučaj je dobra reklama za kompaniju Mullvad i njenu politiku da ne čuva korisničke podatke (eng. no-logs policy).

 

“Dana 18. aprila, najmanje šest policajaca iz Nacionalnog operativnog odeljenja (NOA) švedske policije posjetilo je Mullvad VPN kancelariju u Geteborgu sa nalogom za pretres. Namjeravali su da zapljene kompjutere sa podacima kupaca.”

 – Mullvad VPN –

 

Kompanija nije otkrila ništa o ciljevima policajca osim činjenice da su pokušali da zapljene kompjuterske sisteme kompanije. VPN pružalac usluga je dodao da čak i da su policajci uzeli njihove uređaje, ne bi imali pristup podacima o klijentima. Razlog za to je politika minimalnog zadržavanja podataka koja ima za cilj da omogući svojim korisnicima da anonimno pretražuju Internet. Kompanija ne evidentira mrežni saobraćaj, IP adrese, uspostavljanje i prekid povezivanja, DNS zahtjeve i protok ka korisnicima.

 

“Tvrdili smo da nemaju razloga da očekuju da će pronaći ono što su tražili i da bi bilo kakve zapljene prema švedskom zakonu bile nezakonite. Nakon što smo demonstrirali da naša usluga zaista tako funkcioniše i nakon što su se konsultovali sa tužiocem, otišli su ne uzevši ništa i bez bilo kakvih podataka o klijentima.”

 – Mullvad VPN –

 

Treba napomenuti da su obećanja o minimalnom zadržavanju podataka standardna za sve velike VPN pružaoce usluga danas i da se mogu provjeriti višestrukim spoljnim revizijama. Međutim, važeći nacionalni zakoni često prave razliku u tome šta se može zaplijeniti, da li se može uraditi ekstrakcija podataka i koja se ispitivanja mogu sprovesti.

(Autor ovog članka ni na koji način nije povezan sa kompanijom Mullvad VPN)

Možda vas interesuje i...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.