Hitno VMware ESXi ažuriranje

Kompanija VMware je izdala hitno ažuriranje za vSphere ESXi kako bi se riješio problem podizanja virtualnih mašina sa Windows Server 2022 sistemima nakon instalacije Windows ažuriranja KB5022842.

VMware ESXi ažuriranje

Image by Simon from Pixabay

Kompanija Microsoft je objavila da je upoznata sa problemom i da se on odnosi na virtualne mašine kod kojih je omogućena opcija Secure Boot i koje se pokreću na vSphere ESXi 6.7 U2/U3 ili vSphere ESXi 7.0.x. Kompanija VMware objašnjava da Windows ažuriranje donosi novi oblik digitalnog potpisa EFI bootloader-u koji UEFI Secure Boot odbija prihvatiti, a to može onemogućiti virtualnu mašinu da pronađe operativni sistem za pokretanje.

Kompanija VMware je objavila ažuriranje ESXi 7.0 Update 3к koje rješava ovaj problem. Svi koji imaju ovaj problem bi trebali primijeniti ovo ažuriranje i ponovo pokrenuti Windows Server 2022 virtualnu mašinu. Korisnici koji nisu primijenili Windows ažuriranja KB5022842, nakon primjene ažuriranja ESXi 7.0 Update 3к, mogu instalirati KB5022842 bez ikakvih problema i dodatnih koraka.

 

Alternativna rješenja

Za korisnike koji nisu u mogućnosti odmah primijeniti ažuriranje ESXi 7.0 Update 3к postoji nekoliko alternativnih rješenja:

– Nadograditi ESXi host sa na verziju vSphere ESXi 8.0.

– Onemogućiti Secure Boot na virtualnim mašinama.

– Odgoditi primjenu Windows KB5022842 ažuriranja na virtualnim mašinama sa Windows 2022 Server-om.

 

Opcija Secure Boot se može onemogućiti privremeno na sljedeći način:

– Ugasiti virtualnu mašinu;

– Desni klik na virtualnu mašinu i izabrati Edit Settings;

– Izabrati tab VM Options.

– Pronaći Boot Option i tu otkačiti Secure Boot enabled.

 

Korisnici koji su primijenili Windows ažuriranja KB5022842 i imaju problem sa pokretanjem virtualnih mašina sa Windows 2022 Server operativnim sistemom, nažalost neće brisanjem ovog ažuriranja ponovo omogućiti pokretanje virtualnih mašina. Jedini način da ponovo pokrenu pogođene virtualne mašine  sa Windows 2022 Server operativnim sistemom je nadogradnja na ESXi 7.0 Update 3k ili isključivanje Secure Boot opcije.

Možda vas interesuje i...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.