Deepfake prevara teška $25 miliona

Deepfake prevara teška $25 miliona se odigrala u zabrinjavajućem prikazu sofisticiranosti društvenog inženjeringa. Žrtva prevare je multinacionalna kompanija  koja je ostala bez 25 miliona američkih dolara kroz zamršeno planiranu prevaru koja je briljantno iskoristila deepfake tehnologiju da izvrši lažno predstavljanje glavnog finansijskog direktora (eng. Chief Financial Officer – CFO) kompanije tokom video konferencijskog poziva prema navodima South China Morning Post – SCMP.

Deepfake

Deepfake prevara teška $25 miliona; Source: Bing Image Creator

DEEPFAKE PREVARA

Napad je počeo porukama koje su poslate nekolicini zaposlenih u firmi, ali izgleda da je samo jedan – zaposlen u finansijskom odjeljenju filijale kompanije u Hong Kongu – na kraju bio zbunjen. Prema dostupnim informacijama, sumnja se pojavila kod zaposlenog kada su primili poruku, navodno od strane glavnog finansijskog direktora kompanije sa sjedištem u Velikoj Britaniji, u kojoj se od zaposlenog traži da izvrši tajnu transakciju, ali ona je splasnula tokom grupne video konferencije na koju je zaposleni pozvan. Na video konferenciji su bili finansijski direktor kompanije, drugo osoblje kompanije, pa čak i autsajderi – ili se bar tako činilo. Prisustvo poznatih lica navelo je radnika da odbaci svoje sumnje.

Svi prisutni na video pozivima osim žrtve bili su lažni prikazi stvarnih ljudi. Prevaranti su primijenili deepfake tehnologiju kako bi javno dostupne video i druge snimke pretvorili u ubjedljive verzije učesnika sastanka. Uvjeren u autentičnost sastanka, finansijski radnik je izmanipulisan da prenese 200 miliona hongkonških dolara (približno 25,6 miliona dolara), prema uputstvima datim tokom poziva.  Prevara je izašla na vidjelo tek nakon što je finansijski radnik verifikovao transakciju u sjedištu kompanije, razotkrivajući prevaru.

 

“Želimo da upozorimo javnost na ove nove taktike obmane. U prošlosti smo pretpostavili da bi ove prevare uključivale samo dvije osobe u situacijama jedan na jedan, ali iz ovog slučaja možemo vidjeti da su prevaranti u mogućnosti da koriste AI tehnologiju na sastancima na mreži, tako da ljudi moraju biti oprezni čak i na sastancima sa mnogo učesnika.”

 Baron Chan Shun-ching, superintendent; Hong Kong Police

 

Policija je saopštila da je istakla ovaj slučaj, jer je to bio prvi te vrste u Hong Kongu i uključivao je veliku sumu. Nisu otkrili detalje o kompaniji ili zaposlenima koji su uključeni. Ovaj incident je među sve većim brojem slučajeva u kojima kriminalci iskorištavaju deepfake tehnologiju za vršenje prevare. Policija Hong Konga otkrila je da je šest osoba uhapšeno u vezi sa takvim prevarama, naglašavajući rastući trend upotrebe sofisticirane vještačke inteligencije za obmanu i prevaru.

 

ZAKLJUČAK

Deepfake koji nastaje pomoću vještačke inteligencije, bilo da je audio ili video, sve više koriste prevaranti i zlonamjerni akteri. Njihova upotreba vještačke inteligencije im omogućava da prikažu članove porodice u nevolji, izvrše lažno predstavljanje pojedinaca kako bi otvorili bankovne račune ili vršili lažne kupovine u njihovo ime apliciraju za kredite, dobijaju IT poslove na daljinu ili kao u ovom slučaju,  prevare rukovodioce i zaposlene da prenesu novac kompanije .

Većina korisnika digitalnog prostora precjenjuje svoje vještine otkrivanja deepfake tehnologije. Sve je ovo nova teritorija, a deepfake iz dana u dan postaju sve realniji i sve teži je za uočiti. Policija savjetuje korisnike da, kako bi izbjegli da budu žrtve lažnih mrežnih sastanaka, trebaju da potvrde detalje putem redovnih kanala komunikacije i da postavljaju pitanja tokom video konferencija kako bi provjerili da li su drugi učesnici stvarni i ko su oni stvarno.

 

 

Možda vas interesuje i...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.