Ima li čuvar ekrana upotrebu danas?

U osnovi, čuvar ekrana (eng. screen saver) je program za prikaz koji se pokreće kada sistem ostane neaktivan određeno vreme. Kada se čuvar ekrana aktivira, monitor se oslobađa statičkog ekrana tako što prikazuje ili prazan ekran ili dinamičke, animirane obrasce.

čuvar ekrana

3D Pipes – Classic Screensaver Windows 98

ČUVAR EKRANA

Nešto stariji korisnici će se sjetiti beskrajno letećeg Windows logotipa ili beskonačnih 3D cijevi koji su neumorno pojavljivali na ekranima u situacijama kada bi korisnik napravio dužu pauzu u radu na računaru. Za većinu korisnika, ovo sjećanje je zakopano duboko u prošlosti.

Iako se čini da su čuvari ekrana stvar prošlosti, još uvije se nalaze u podešavanjima. Postavlja se pitanje da li su čuvari ekrana još uvijek korisni i upotrebljivi ili su ostali tu kao nostalgična zabava iz prošlosti?

 

ISTORIJA

Računari su u početku imali monitore sa katodnim cijevima (eng. cathode ray tube – CRT). U ovom slučaju, ekran je bio staklena cijev sa elektromagnetnim sistemom otklona i fosforescentnim ekranom koji svetili kada ga udari elektronski snop.

Zbog tehnološkog načina funkcionisanja CRT monitora, kada se na ekranu prikazuje statična slika duže vrijeme, ona može da “progori” u ekran. Tehnički govoreći, dijelovi fosforescentnog ekrana svijetle toliko dugo da se neravnomjerno troše, a to za posljedicu ima prikaz slabije slike duha koja se može vidjeti kada je ekran isključen.

CRT

Cathode ray tube – CRT; Source: Techdifferences

Kako bi se riješio ovaj problem, počinje upotreba čuvara ekrana. Čuvari ekrana su sprečavali trošenje fosforescentnog ekrana automatskim aktiviranjem kada upaljeni računar korisnik nije koristio određeni vremenski period. Čuvanje ekrana se odvijalo kroz prikaz animacije koje se stalno kreće i mijenja, što znači da statična slika ne može da ostane na ekranu predugo.

Zbog tog je i naziv “čuvar ekrana” jer je stvarno čuvao ekran od progorijevanja.

Prvi čuvar ekrana razvio je programer po imenu Džon Soča-Lejaloha (eng. John Socha-Leialoha) i bio je to jednostavan program koji je prikazivao prazan ekran svaki put kada bi računar bio neaktivan tri minuta. Praktičnost njegovog programa ScrnSave dovela je do toga da drugi programeri slijede njegov primjer. Pojavio se ogroman talas vizuelno prijatnih aplikacija za čuvanje ekrana, od kojih je svaka razvijena za određeni softver. Praktična primjena i vizuelan popularnost čuvara ekrana nije opadala sve do kraja 90-th godina i pojave LCD ekrana.

 

LCD I LED EKRANI

Danas su čuvari ekrana skoro nestali, pa ih je čak i kompanija Microsoftzakopala” duboko u podešavanjima. Tome je doprinijeo razvoj LCD (eng. liquid crystal display) i LED (eng. light-emitting diode) ekrana koji su danas najviše zastupljeni ekrani na tržištu i koji nadmašuju stare CRT monitore, ali to ne znači da čuvari ekrana neće i njima pomoći.

lcd - led

LCD (eng. liquid crystal display) i LED (eng. light-emitting diode); Source: Ledisplaysign

LCD i LED ekrani su ipak podložni progorijevanju ekrana, ali njihova tehnologija izrade im omogućava da taj neželjeni efekat u određenim situacijama nestane nakon nekog vremena. Pored toga, većina televizijskih ekrana danas ima funkciju sličnu čuvaru ekrana koja sprečava progorijevanje.

Pri normalnoj upotrebi, LCD i LED ekrani neće pretrpjeti progorijevanje slike, ali ako ekran ostane na jednom kanalu satima svakog dana, onda urezivanje može postati problem, kao što bi bilo sa skoro svakim ekranom i kada se to desi, nepovratno je. To je jednostavno zbog načina na koji ovi ekrani funkcionišu.

 

OLED I AMOLED EKRANI

Danas postoji još jedan scenario u kojem bi čuvari ekrana mogli biti korisni. OLED i AMOLED monitori polako postaju sve popularniji, ali su podložniji progorijevanju od LCD monitora.

Ekrani sa svijetlećim diodama koje emituju svjetlost (eng. organic light-emitting diode – OLED) i aktivne matrične organske diode koje emituju svjetlost (eng. active matrix organic light-emitting diode – AMOLED) su izgrađeni od organskih materijala koji vremenom degradiraju. Ovi ekrani koriste tehnologiju koja se sama emituje, što znači da nije potrebno pozadinsko osvjetljenje. Svaki piksel generiše sopstvenu svjetlost, koja će postepeno slabiti tokom životnog vijeka proizvoda.

amole-oled

Active matrix organic light-emitting diode – AMOLED i Organic light-emitting diode – OLED ; Source: Howstuffworks

U ovom slučaju progorijevanje odnosi se na ovu postepenu degradaciju piksela, a trajno zadržavanje slike na ovim ekranima je uzrokovano neujednačenom degradacijom piksela od kojih se ekran sastoji i javlja se kada određeni skup piksela degradira različitom brzinom od onih oko njih.

Zbog toga, korisnici koji koriste ove ekrane i imaju naviku da ostave ekran uključen duži vremenski period, možda bi trebalo da razmisle o korištenju čuvara ekrana. Ipak, mnogo bolje riješenje je podesiti da se ekran isključi kada je neaktivan.

 

ČUVAR EKRANA I ŠTEDNJA ENERGIJE

Kod određenog broja korisnika postoji zabluda da čuvari ekrana štede energiju, što je očigledna pogrešna interpretacija da čuvari ekrana zapravo “čuvaju” energiju. Istina je zapravo da čuvari ekrana ne štede energiju, već oni troše više energije kako bi držali ekran uključenim i reprodukovali  animaciju na ekranu.

Grafički intenzivan 3D čuvar ekrana koji koristi grafički hardver za prikazivanje komplikovanih 3D scena koristiće još više energije, stavljajući računar u režim igranja i trošeći struju kada niste ni za računarom.

Današnji ekrani imaju funkcije za uštedu energije, pa je za korisnike možda bolje da ne podese uređaj da prikazuje čuvar ekrana, već da podese uređaj da automatski isključi ekran kada se on ne koristi. Ovo će će uštedjeti električnu energiju i uštedjeti energiju baterije i nekoliko ciklusa punjenja na prenosnim uređajima.

 

ZAKLJUČAK

Problem sa progorijevanjem ekrana ne nestaje u potpunosti, ali to takođe nije toliki problem kao što je nekada bio, zahvaljujući poboljšanjima u proizvodnji i kompenzaciji uz pomoć softvera. Sve ovo znači da će kod jednog broja korisnika nostalgija imati ogromnu ulogu, dok kod drugih to će biti izbor da prije gledaju u vizuelno privlačne animacije, nego u statičnu mrtvu površinu. Ostali korisnici se možda odluče za gašenje ekrana i uštedu energije.

Kako god, izbor je na korisnicima i njihovim navikama upotrebe uređaja, ali na kraju korisnici ne bi trebalo da primijete razliku između korištenja čuvara ekrana i funkcije uštede energije, jer svakako u tom periodu ne koriste uređaj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.