Apple hitno ažurira iOS, iPadOS i macOS

Kompanija Apple hitno ažurira iOS, iPadOS i macOS operativne sisteme zbog otkrivenih ranjivosti koje se aktivno iskorištavaju.

iOS, iPadOS i macOS

Orginal image from Wallpapercave; Edit by Saša Đurić

iOS, iPadOS i macOS ranjivosti

Kompanija Apple je objavila hitno ažuriranje za operativne sisteme iOS 16.4.1, iPadOS 16.4.1 i macOS Ventura 13.3.1, kao i za Internet pregledač Safari 16.4.1. Do sada nepoznate ranjivosti (eng. zero-day) napadačima mogu omogući da preuzmu kontrolu nad uređajima koji nisu ažurirani.

Ažuriranje za iOS 16.4.1 i iPadOS 16.4.1 se odnosi na ranjivosti CVE-2023-28205 i CVE-2023-28206 koje se aktivno iskorištavaju u kibernetičkom prostoru. Ranjivost CVE-2023-28206 pogađa IOSurfaceAccelerator i može omogućiti napadaču da pokrene zlonamjernu aplikaciju kako bi dobio najviše korisničke privilegije. Druga ranjivosti, CVE-2023-28205 se odnosi na WebKit i može omogućiti izvršavanje posebno pripremljenog sadržaja na Internet stranici koji dalje može omogućiti pokretanje proizvoljnog kôda od stane napadača.

Svako od ovih ažuriranje je dostupno i za iPhone 8 i noviji, iPad Pro (svi modeli, iPad Air treće generacije i noviji, iPad pete generacije i noviji i iPad mini pete generacije i noviji. Kompanija Apple se obratila ovom problemu i sigurnosnim ažuriranjem za macOS Ventura 13.3.1.

Posljednje ažuriranje se odnosi na ranjivost WebKit (CVE-2023-28205) koja pogađa Internet pregledač Safari 16.4.1, a dostupno je za operativne sisteme macOS Big Sur i macOS Monterey.

 

Zaključak

Nije baš uobičajeno da se ažuriranje za operativne sisteme pojavi tokom prazničnog vikenda, ali sa obzirom na opasnost koju ranjivost predstavljaju za korisnike, to je razumljivo.

Pored toga, macOS Ventura 13.3 koji je stigao nešto ranije, ispravio je neke sigurnosne probleme, ali nažalost napravio nove. Jedan o problema je onemogućavanje korisnika da korištenjem Apple Watch-a otključaju svoje povezane Mac uređaje automatski. Ažuriranje za macOS 13.3.1 bi trebalo da riješi i taj problem.

Tu je i iOS 16.4.1 ažuriranje koje ispravlja i pojedine probleme kod iPhone korisnika, uključujući problem sa virtuelnim asistentom Siri.

Korisnici koji nisu već preuzeli ažuriranja, trebalo bi da odu na Settings > General > Software Update i provjere da li imaju dostupna ažuriranja na svom iPhone, iPad ili Mac uređaju. Korisnici operativnih sistema macOS Big Sur i Monterey mogu uraditi to isto da bi dobili najnoviju verziju Internet pregledača Safari.

Možda vas interesuje i...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.