Da li će YouTube korisnici morati gledati reklame?

YouTube, popularna platforma za dijeljenje video zapisa na Internetu je postala jedan od najvećih svjetskih digitalnih oglašivača. Platforma je procjenjena na 1,65 milijardi američkih dolara u 2005. godini, navodno je uspjela da zaradi oko 20 milijardi američkih dolara u 2020. godini od oglasa, što je mnogo više od zarade koju donosi YouTube Premium usluga na ovoj platformi.

YouTube

Image by Gerd Altmann from Pixabay

Uvidjevši ovo, YouTube platforma je počela da mijenja uslove korištenja platforme najavivši  ogromno povećanje prihoda počevši od 2021. godine. Ovo je značajno uticalo na korisnike koje koriste besplatne usluge ove platforme na način da im se počinje prikazivati sve više reklamnog sadržaja dok gledaju video zapise.

 

YouTube i TV reklame

YouTube reklame će uskoro postati frustrirajuće, jer je kompanija najavila svoje planove da uvede nepreskočive reklame od 30 sekundi kada se sadržaj prikazuje na televizorima. Tokom svog YouTube Brandcast događaja, kompanija je objavila da će oglasi koji se ne mogu preskočiti biti uvedeni u sadržaj sa najboljim učinkom, zamjenjujući dva uzastopna oglasa od 15 sekundi koja se obično pojavljuju na platformi.

YouTube je je takođe potvrdio da eksperimentiše sa novom funkcijom pod nazivom „Pause Experiences“ – (Pauzirani doživljaj) , gdje će se oglasi pojaviti svaki put kada gledalac pauzira video dok gleda YouTube sadržaj na televizorima.

Nije navedeno kada će bio koja od ovih promjena – oglasi koji se ne mogu preskočiti od 30 sekundi i oglasi za pauziranje – biti predstavljeni.

 

YouTube i  blokatori oglasa

Korisnici koji vole da stalno pretražuju YouTube platformu i mrze da stalno gledaju reklame, uglavnom koriste blokator oglasa  (eng. ad blocker) – dodatka koji blokira prikazivanje reklama. Naravno YouTube bi volio da korisnici to ne rade i umjesto toga uzmu YouTube Premium uslugu koja je bez reklama.

Međutim, pojedini korisnici su nedavno primijetili iskačuće poruke koje korisnicima ukazuju da će  YouTube možda preduzeti neke mjere kako bi onemogućio korisnike da blokiraju prikazivanje reklama. Reddit korisnik je primijetio poruku koja mu kaže da mora da onemogući blokator oglasa kako bi mogao nastaviti koristiti uslugu.

Ad blockers

Ad blockers are not allowed on YouTube; Source: Reddit user Sazk100

Namjera da će YouTube korisnicima direktno uskratiti pristup ako ne isključe svoj blokator oglasa ili se pretplate na YouTube Premium uslugu bez oglasa je posebno agresivna. “Blokatori oglasa nisu dozvoljeni na YouTube-u”, piše u poruci velikim, podebljanim tekstom.

Nakon toga dolazi informacija da YouTube sprovodi, kako su opisali, jedan “manji globalni eksperiment” koji upozorava korisnike da isključe svoje blokatore oglasa i izbjegnu ograničenje od samo pregleda tri video sadržaja.

Ovo je ponovo uočio Reddit korisnik, gdje sada YouTube prikazuje poruku koja obavještava korisnika koji je obuhvaćen ovim testom, a koristi blokator oglasa “video prikaz će biti blokiran nakon 3 video zapisa”.

blocked after 3

Video player will be blocked after 3 videos; Source: Reddit user Reddit_n_Me

Zaključak

Da li je ovo taktika da se korisnici natjeraju da pređu na plaćenu uslugu YouTube Premium, možda je rano reći, ali će vrijeme pokazati. Ali platforma se svakako treba pozabaviti ponavljanjem identičnih reklama i frekvencijom koje se te reklame prikazuju korisniku. Ovo može biti način za povećanje prihoda, ali i gubitka vjernih korisnika.

Možda vas interesuje i...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.